Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

U Foši je samo procvjetalo more

04.07.2021. 07:30


Pojava na moru u Foši je nakupina organske tvari koja je rezultat cvjetanja mora. Cvjetanje mora je uobičajena pojava koja se u Jadranskom moru događa dva puta godišnje, u proljeće – kad je intenzivnija i u jesen, pojasnili su u Društvu istraživača mora – 20 000 milja.
Naime, ovih dana pažnju turista na ulazu u grad, izazivala je ružna slika u Foši, zbog čega su mnogi, koji nisu upoznati s ovom pojavom, pomislili na zagađenje mora fekalnim otpadom. Zbog ružnog izgleda, ova pojava izazivala je zgražanje prolaznika jer pored prirodne pojave koja sama po sebi izgleda neugledno, more je bilo prepuno ostataka papira, boca, te ostalog odbačenog materijala.


«Fekalna« boja uvale
U Društvu istraživača mora – 20 000 milja zamolili smo za komentar ove situacije.
– Cvjetanje mora je zapravo pojava koja se događa uslijed povećane količine nutrijenata koji miješanjem morskog stupca iz dubljih slojeva dolaze u pliće (pod plitkim morem smatramo more dubine do kojeg fitoplankton može raditi fotosintezu). U tom plićem moru, fitoplankton u vrlo kratkom vremenu nabuja, zooplankton koji se hrani fitoplanktonom ne može pratiti takav bum fitoplanktona te se fitoplankton razvija u većoj količini dok ne potroši nutrijente. Kad potroši nutrijente fitoplankton prirodno odumire, to odumiranje je masovno i kako nema što pojesti te ostatke fitoplanktona, počne se odvijati bakterijska razgradnja. Uslijed bakterijske razgradnje dolazi do stvaranja manje količine plinova i zbog toga ostaci fitoplanktona isplivaju na površinu mora, objasnio je Hrvoje Čizmek diplomirani inženjer biologije.
Kako doznajemo, ti ostaci, nošeni blagim strujama i vjetrom nagomilavaju se uz obalu, a naročito se zadržavaju u zatvorenim uvalama. Ove godine se ta pojava poklopila s pojavom sitnog saharskog pijeska u atmosferi koji je polako padao prema površini i mora i kopna, ako padne na organske ostatke zalijepi se za njih, a oni potom poprimaju takozvanu »fekalnu« boju zbog čega se stječe utisak da se radi o zagađenju fekalnim otpadom.
– Bitno je naglasiti kako je cvjetanje mora neke godine jače, neke slabije, ali se događa baš svake godine, ističe Čizmek dodajući kako su uzrok morska strujanja i miješanje morskog stupca.


Prirodna pojava bezopasna za ljude
Uslijed ljudskih aktivnosti, pogotovo poljoprivrednih aktivnosti u sjevernoj Italiji, veće količine nutrijenata ulaze u sjeverni Jadran, više nutrijenata, intenzivnije cvjetanje. Klimatske promjene također doprinose i to je vjerojatno, ali cvjetanja mora su mnogo intenzivnija bila i u drugoj polovici 20. stoljeća, a prvi zapisi o ovoj pojavi u Jadranu datiraju još iz 18. stoljeća.
– Vezano za estetiku, poduzeti se može jedino fizičko uklanjanje površinskog sloja ili jednostavno pričekati da se organska tvar do kraja raspadne i da se nutrijenti ponovno vrate u morski stupac. S promjenom vjetra, ovakve koncentrirane mrlje nestaju. Bitno je napomenuti da je ovo prirodna pojava i da je bezopasna za ljudsko zdravlje, istaknuo je Čizmek dodajući kako je neka skupa akcija čišćenja zapravo neisplativa jer se za čišćenje ovakvog tipa onečišćenja brine sama priroda.
-Ovo je toliko raširena pojava, ali zbijena u malo vremensko razdoblje da bi bilo kakva intervencija uzrokovala velike financijske izdatke, ali bez značajnog učinka. Prirodno će organska tvar prividno nestati s površine kroz idućih desetak dana, kazao je Čizmek zaključivši kako je važno po pitanju ove neobične morske pojave informirati ljude, pogotovo turiste da je ovo prirodna pojava, potpuno bezopasna i da nestaje vrlo brzo.