Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Umjesto u Austriji, Poljskoj i Mađarskoj, ovo će ljeto patrolirati u Zadru

03.07.2021. 08:01


U sklopu međunarodne policijske suradnje u okviru projekta koji nosi naziv »Sigurna turistička destinacija« na području Policijske uprave zadarske boravit će strani policajci kojima je dobrodošlicu zaželio načelnik PU-a. Na području Zadra boravit će ukupno osam policajaca iz tri zemlje – po dvoje iz Austrije i Poljske te četvero iz Mađarske. Na jučerašnjoj konferenciji za medije PU Zadarska predstavila je strane policajce.
Marijo Tokić koji obnaša dužnost voditelja Službe policije predstavio je projekt koji, osim Zadarske županije, provode i sve policijske uprave ne području Republike Hrvatske.


Pomoć inozemnim gostima
– I ovog ljeta provodi se globalno prepoznatljiv projekt Ministarstva unutarnjih poslova pa će se tako strani policijski službenici i ove godine pridružiti našim policajcima u ophodnjama duž turističkih odredišta na našoj obali, rekao je Tokić. Projekt se provodi od 2006. godine i u njemu je sudjelovalo više od dvadeset zemalja, a PU zadarska je začetnik ovog projekta.
– Strani policajci koji će se pridružiti našima na terenu, radit će u svojima nacionalnim uniformama i tako će doprinijeti većem osjećaju sigurnosti svojih sunarodnjaka, ali i ostalih inozemnih gostiju. Oni će biti na usluzi svojim sugrađanima koji ljeto provode na odmoru u Hrvatskoj. U zajedničkom radu s hrvatskom policijom pomažu ostvarenju učinkovite komunikacije sa stranim turistima, pomažu u prevenciji kažnjivih radnji, pomažu pri poboljšanju sigurnosti u cestovnom i pomorskom prometu, ali i pružaju servisne informacije svojim sunarodnjacima, rekao je Tokić te dodao kako ove godine, kao i prošle, u sladu s epidemiološkim uvjetima, očekuju stabilno stanje.
– Prošle je godine stanje sigurnosti cijelo ljeto bilo stabilno i povoljno pa možemo zaključiti kako je i sama turistička sezona bila uspješna. Unatoč izazovnoj sezoni 2020. strani turisti nisu promijenili mišljenje o Hrvatskoj kao sigurnom odredištu te se nadamo da će tako ostati i ove godine, rekao je Tokić. Strani policijski službenici u Zadarskoj će županiji raditi u razdoblju od 1. srpnja do 1. rujna, a u Zadru će boraviti Merima Keranović iz Austrije, Norma Aletta Szilagy i Tomas Torok iz Mađarske te Malgorzata Wolinska i Piotr Fila iz Poljske. Poljaci će u Zadru na dužnosti biti dva mjeseca dok će policajci iz Austrije i Mađarske biti mjesec dana nakon čega im dolaze zamjene.


Spremni za sve
Strani policijski službenici predstavili su se medijima, a većini je ovo prvi službeni posjet Hrvatskoj, ali tu su boravili turistički.
​Merima Keranović došla je iz Graza, radi u kriminalističkoj službi, a osim što govori njemački, Merima govori i hrvatski što će svakako olakšati intervencije.
– Drago mi je da imam mogućnosti sudjelovati u ovom projektu, velika mi je čast što imam priliku surađivati s hrvatskim kolegama, rekla je Merima.
– Mi smo tu kako bismo zaštitili naše sunarodnjake iz Poljske i pomogli im. U Poljskoj svaki dan patroliramo ulicama, a to ćemo činiti i u Hrvatskoj, rekao je Fila iz Poljske, a njegova kolegica je dodala kako im je ovo prvi službeni posjet Hrvatskoj.
I policajci iz Mađarske su počašćeni što mogu raditi u Zadru, a ova suradnja dviju zemalja duga je već deset godina.
– Drago nam je da možemo pomoći Hrvatskoj nakon teške godine, nakon potresa i virusa te se nadamo da će ove godine biti više mađarskih posjetitelja. Također, nadamo se da nećemo imati puno intervencija, ali tu smo i spremni smo pomoći, rekla je policajka Szilagy koja smatra kako ova suradnja pokazuje čvrstu vezu između Hrvatske i Mađarske. Nakon konferencije, policajci su prošetali rivom gdje su se i fotografirali na Pozdravu Suncu.
Ove godine u Hrvatskoj su na ispomoći ukupno 73 policajca iz 12 zemalja. Nadaju se da će imati mirno ljeto bez većih incidenata.