Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Vlada RH darovala 20,08 hektara zemljišta vrijednog 20,7 milijuna kuna

04.07.2021. 08:00


Veliki dan za obrtnike i poduzetnike s područja Općine Sveti Filip i Jakov, na sjednici Vlade Republike Hrvatske pod predsjedanjem premijera Andreja Plenkovića održane u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu jednoglasno je usvojena Odluka o darovanju nekretnine, zemljišta površine od preko 20 hektara koje se nalazi sjeveroistočno od naselja Sv. Filip i Jakov i naslanja se na Industrijsku zonu Biograd na Moru, a u svrhu izgradnje nove poduzetničke zone »Zona zanatskih i servisnih djelatnosti«.
– Veličina nekretnina iznosi 200.801 metara četvornih a njihova tržišna vrijednost je 22.740.000 kuna, sukladno procjeni ovlaštenog procjenitelja, kazao je Darko Horvat, ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.


Ukupno 33 građevinske parcele
– Općina Sv. Filip i Jakov dužna je darovane nekretnine privesti društvenoj namjeni u roku od 5 godina od dana sklapanja Ugovora o darovanju što podrazumijeva infrastrukturno opremanje poduzetničke zone energetskom, komunalnom, prometnom i komunikacijskom infrastrukturom, naglasio je Horvat.
U slučaju daljnjeg raspolaganja darovane nekretnine, kaže on, u slučaju prodaje sredstava ostvarena prodajom, Općina Sv. Filip i Jakov dužna je koristiti za infrastrukturno opremanje navedene poduzetničke zone.
– Općina Sv. Filip i Jakov obvezuje se platiti naknadu za izdvojene šume i šumska zemljišta iz šumskog gospodarskog područja Republike Hrvatske u iznosu 636.912 kuna, poručio je ministar Darko Horvat.
Osnivanjem ove poduzetničke zone s ukupno 33 građevinske čestice nastojat će se pridonijeti razvoju poduzetničke infrastrukture kako bi se stvorili uvjeti za poticanje stvaranja novih tvrtki te potaknuo početni razvoj i tekuće poslovanje postojećih gospodarskih subjekata.


Stvaranje zaposlenih i razvitak poduzetništva
– Poduzetnička zona Sv. Filip i Jakov je posljednju godinu dana jedan od glavnih fokusa cjelokupnog općinskog tima jer će postati temelj za stvaranje zaposlenih i razvitak poduzetništva na našem području. Nema se što čekati, građevinski strojevi u poduzetničkoj zoni već su za tri mjeseca, čim se sredi sva potrebita dokumentacija, rekao je Zoran Pelicarić Peco, načelnik Općine Sv. Filip i Jakov.
Poslovna zona omogućit će, kaže on, racionalizaciju poslovanja obrtnika i poduzetnika te pridonijeti općem gospodarskom razvoju Općine Sv. Filip i Jakov.
– Na taj način potaknut će se stimulativni uvjeti za poslovna ulaganja, a karakter zone biti će namijenjen prvenstveno proizvodnim, prerađivačkim, zanatskim i servisnim djelatnostima, istaknuo je Pelicarić.
Poslovna zona planirana je za obrtničke i zanatske radionice proizvodnih pogona male privrede i skladišta te u odabiru prostorno razvojne strukture, korištenja i namjene površina uzima u razmatranje i šire područje izvan svojih granica obuhvata.




Prirodne i komparativne prednosti
– Od ukupne površine od 200.801 m² (20,08 ha) za zanatsko-servisnu namjenu predviđeno je 159 839 m² (15,98 ha). Površine 33 građevinske čestice kreću se od oko 3.000 m2 do oko 5.000 m2, a od toga dvije veće čestice veličine su od oko 20.000 m2, detaljan je Pelicarić.
Sukladno procjeni ovlaštenog procjenitelja jedan kvadrat, odnosno jedan metar četvorni prodavat će se po početnoj cijeni od 98 kuna što iznosi 13 eura.
– Prostor zemljišta buduće poslovne zone nadovezuje se na biogradsku zonu i dobro je povezan s ostatkom županije i drugim dijelovima Hrvatske te će se sukladno tome osigurati sva potrebna infrastruktura za buduću prodaju zemljišta, istaknuo je Pelicarić te nastavio:
– Pogodnost zemljišta poslovne zone za izgradnju planiranih poslovnih kapaciteta ima niz prirodnih pogodnosti i komparativnih prednosti za smještaj gospodarskih sadržaja od kojih se posebno ističe blizina autoceste A1 te državnih cesta D8. Uz navedene prometnice važna je činjenica da je relativno blizu županijskog centra Zadra kao i obližnjeg Biograda na Moru kao vrlo značajnog nautičkog centra, navodi Pelicarić.


Povećanje udjela proizvodnje
Opći ciljevi uspostave poduzetničke zone su, kaže on, rast i razvoj poduzetnika, stvaranje novih poduzetnika, otvaranje novih radnih mjesta, razvoj novih tehnologija, stvaranje lokalne zajednice i regije, razvoj gospodarstva u cijelosti, povećanje udjela proizvodnje u ukupnom gospodarstvu i drugo.
– Želja i cilj Općine je da se na zemljištu grade hale od tisuću od šest tisuća metara četvornih u kojoj će biti proizvodnja i poluproizvodnja te gdje će svakog jutra na posao u zonu dolaziti od 50 do 60 ljudi, a jednog dana i 500 do 600, te koji će imati plaću od tisuću eura, poželio je Zoran Pelicarić Peco.