Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Za jedne diskriminacija, za druge potreba

04.07.2021. 09:00


Premijer Andrej Plenković podignuo je prašinu najavom da će se potpore za očuvanje radnih mjesta davati samo onima koji su cijepljeni. Horizontalna potpora, u iznosu od 2 do 4 tisuće kuna, koju su radnici primali zadnjih 16 mjeseci, odlazi u povijest.


Procijepljenost, sezona, zalihe cjepiva
Odluku je promptno komentirala i središnjica udruge Glas poduzetnika te smo se obratili njezinom zadarskom predstavniku Manolu Birkiću.
– Slažem se s porukom središnjice, ali također shvaćam i odluku Vlade, koja se vođena dugoročnom financijskom politikom i projekcijama, odlučila uvjetovati daljnje davanje potpore, kako bi pametnije i učinkovitije upravljala javnim sredstvima. U neku je ruku ta odluka prihvatljiva jer se ne može kontinuirano davati novac poduzetnicima koji ne podupiru kampanju cijepljenja i svoje zaposlenike ne potiču na cijepljenje, a često ni ne kontroliraju poštivanje mjera, započeo je Birkić i dodao kako je s druge strane, odluka duboko diskriminatorna, jer poduzetnike, a naročito one koji zbog pandemije već više od godine dana ne rade normalno, stavlja u nepovoljan položaj. Moraju birati između svoga posla i narušavanja poslovne klime, jer ne mogu natjerati svoje zaposlenike da se cijepe.
– Ako im i daljnji radni odnos uvjetuju cijepljenjem, što je također primjer diskriminacije, riskiraju da im radnici dadu otkaz te da u srcu turističke sezone ostanu bez uvježbanog tima djelatnika. Ako Vlada odluči nastaviti dalje s ovim prijedlogom, očekuje ih težak zadatak njegovog opravdavanja, izjavio je Birkić dodajući kako se on cijepio zbog zdravstvenih razloga.
– S te mi je strane odluka jasna, jer nam i turistička sezona ovisi o dobroj procijepljenosti i pozitivnoj epidemiološkoj slici, ali mi je neprihvatljivo da se građane i poduzetnike prisiljava na akt kojem se protive jer vladajući nisu zadovoljni dosadašnjom kampanjom cijepljenja te imaju zalihe cjepiva koje im propada. Činjenica da se mnogi naši sugrađani protive cijepljenju zbog kojekakvih razloga ne može biti opravdanje za kolektivnu diskriminaciju zaposlenika, zaključio je Birkić.


Pravne peripetije
Hrvoje Bujas, predsjednik Glasa poduzetnika, rekao je kako je, pošto cijepljenje protiv koronavirusa u Hrvatskoj nije obavezno, vezanje isplate potpora uz cijepljenje zaposlenika čista diskriminacija. Najavio je i kako će Udruga 15. srpnja podnijeti DORH – u tužbu protiv države zbog diskriminacije u dosadašnjim protupandemijskim mjerama i s time povezanim potporama.
Vlada je na posljednjoj sjednici najavila povezivanje dviju kampanja: one o cijepljenju i one o primanju potpore. Konkretnog rješenja, pošto je cijepljenje osobni izbor, još uvijek nema. Premijer Plenković najavio je kako kreću razgovori između ministara Beroša i Marića s HZJZ – om, koji će prijedloge uputiti HZZ – u, koji će potom donijeti konkretne odluke. Svoj je prijedlog premijer Plenković opravdao izjavom kako se ne može dovijeka očekivati potpora države, koja je dugoročno gledano, fiskalno neisplativa za javni budžet, bez da se zauzvrat ne osigura minimalna potpora građana javnozdravstvenoj sigurnosti.