Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Zgrada osigurana podupiračima i tregerima

03.07.2021. 12:00


Prošlo je više od dva tjedna od strašnog požara na Poluotoku, na križanju ulica Elizabete Kotromanić i Mihovila Klaića na Narodnom trgu.
Kako saznajemo od Upravnog odjela za gospodarenje gradskom imovinom, Grad Zadar je u suradnji sa ZadarStanom d.o.o., kao upraviteljem obiju zgrada, poduzeo sve radnje predviđene za dovođenje zgrada u stanje sigurnosti.
Naime, Grad Zadar je zatražio usluge ovlaštenog statičara kako bi se utvrdila sigurnost zgrada te se prvom prilikom krenulo u osiguravanje iste podupiračima i tregerima. Nakon toga krenulo se na raščišćavanje krovišta koja su opožarena ili čija je konstrukcija kompromitirana vodom uslijed intervencije vatrogasaca, a zatim se krenulo na iznošenje rasutog materijala (šute) koja je već kompletirana.
– Po pitanju obnove zgrada, u tijeku je dogovor s ostalim suvlasnicima, kao i izrada glavnog projekta sanacije zgrade, rekli su iz Upravnom odjelu za gospodarenje gradskom imovinom.
Kada je riječ o obnovi ostalih prostora, Grad Zadar je u statusu suvlasništva zgrade u određenom omjeru te će u financiranju sanacije zgrade sudjelovati u tom omjeru.
– Po pitanju dosadašnjeg djelovanja Grad Zadar poduzeo je radnje u smislu organizacije odvoza materijala, angažiranja ovlaštenog inženjera građevine (statičara) koji je utvrdio stanje nekretnine te financiranja istih. S obzirom na činjenicu da su suvlasnici zgrade u stalnom kontaktu s Gradom Zadrom u svrhu pronalaženja adekvatnog zamjenskog prostora za život i rad, Grad Zadar je svoje resurse utrošio u što bezbolniju tranziciju iz opožarenih i ugroženih prostora, zaključili su.