Knjižnica će poticati na čitanje, a djeca će se zabaviti i u radionicama

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika aplahinek
Za vruće dane
Gradska knjižnica Zadar pripremila je program Čitateljski izazovi za djecu, mlade i odrasle, u kojima se sudjeluje, tako da se u knjižnici preuzme svoja čitateljsku putovnicu i u nju sakupljaju pečati prema broju pročitanih naslova, kazala je Matea Bakmaz
Marin GOSPIĆ
Silvana Kuman i Matea Bakmaz uvele su nas u ljetni program GKZD-a

Ljetne su se temperature uvukle i u Gradsku knjižnicu Zadar, koja je za vruće mjesece pripremila zanimljiv program aktivnosti i događanja, kao i prijedloge za ljetno štivo. Matea Bakmaz i Silvana Kuman s nama su podijele nekoliko riječi o ljetnim aktivnostima i dale preporuke za čitanje na plaži.

Ljetna shema u Knjižnici

Ljetni program u Knjižnici krenuo je krajem lipnja s »Danima lavande« u lipnju kad su se u središnjoj knjižnici, ograncima i bibliobusu održale radionice izrade različitih mirisnih rukotvorina od lavande. Radionice je vodila Kornelija Stipčević.

- Za srpanj i kolovoz na rasporedu su različiti programi, koji se mogu podijeliti u dvije grupe, to su programi poticanja čitanja te radionice, kreativne i edukativne. Od programa poticanja čitanja tu su Čitateljski izazovi za djecu, mlade i odrasle, u kojima se sudjeluje, tako da se u knjižnici preuzme svoja čitateljsku putovnicu i u nju sakupljaju pečati prema broju pročitanih naslova, kazala je Bakmaz, te istaknula kako je poticanje čitanja jedan od najvažnijih zadataka Knjižnice.

- Tu je i program za osnovnoškolce »Potraga u knjižnici«, gdje će djeca na Dječjem odjelu imati zadatak pronaći straničnik u knjizi i pročitaju knjigu. Također, tu su i redovni programi čitanja priča za djecu prema tjednim terminima u središnjoj knjižnici i ograncima, istaknula je Bakmaz, te najavila kako se u Knjižnicu vraća Dino Colić sa svojim kreativnim radionicama, koje su bile vrlo popularne prošlog ljeta.

- Od kreativnih i edukativnih programa u središnjoj knjižnici će se tijekom srpnja i kolovoza, srijedom u 10 sati održavati kreativna radionica za djecu osnovnoškolske dobi koje vodi akademski grafičar Dino Colić. Svaka radionica je tematski određena, a prijave se primaju putem telefona i putem maila. Od kreativnih programa izdvajamo još i »Ljetne kuverte« i »LandArt - umjetnost u prirodi«, gdje Knjižnica korisnike poziva da im šalju svoje radove nastale u prirodi, istaknula je Bakmaz.

Nastavlja se i program »Čuvari baštine« u Ogranku »Aleksandar Stipčević« – Arbanasi, gdje će se tijekom srpanja izrađivati mozaik bunara i žukve. Od edukativnih programa tu su radionice šaha koje će voditi iz Šahovskog kluba »Casper«, u tri termina će se održati u Središnjoj knjižnici, Ogranku Bili brig i Ogranku Grad.

 

Sunce, more i dobra knjiga

Ljetna literatura općenito obuhvaća štivo koje se lakše čita, kao ljubavne i kriminalističke romane, te popularnu psihologiju. Visoke temperature same diktiraju lakšu građu, no čitatelji sve više sami istražuju naslove za čitanje te u knjižnicu dolaze spremni.

- Prate se i naše preporuke, kao i književni blogovi. Svaki korisnik ima svoj način istraživanja i odabira štiva, kazala nam je Kuman, te dodala kako naravno ima i čitatelja koji traže zahtjevnije štivo i domaće pisce, koji su popularni. Stripovi su također vrlo čitana kategorija, naročito kod ljubitelja stripova.

Najčitaniji naslovi uvijek ovise o modernim trenodima, novim serijama i filmovima. Na vrhu liste najčitanijih naslova tako su »Mračna kći«, Elene Ferrante i »Normalni ljudi«, Sally Ronney, te biografija Mile Furlan »Voli me više od svega na svijetu«.

- Sve je više sezonskih korisnika naših usluga koji u knjižnicu dolaze tijekom odmora. Često nam kazuju kako kod nas brže dođu do željenog naslova u odnosu na svoje matične knjižnice, istaknula je Kuman, na što je Bakmaz kazala kako je Gradska knjižnica Zadar sa svim svojim ograncima sve popularnija među digitalnim nomadima.

- Oni najčešće preferiraju ogranak Grad u Providurovoj palači, te od kolega koji su tamo stacionirani redovito dobivamo informacije kako je naš novi ogranak sve popularniji kod digitalnih nomada, kazala je Bakmaz.

- Nastavljamo i s provedbom projekta »Uključi se knjigom«, u sklopu kojega će u Knjižnicu stići i novi biblio – kombi, za koji su vrijedni djelatnici već pripremili građu. Završene su i radionice znakovnog jezika za tri grupe korisnika, koji su djelatnici javnih tvrtki, koje je vodila Jasmina Vukić, na kojima su polaznici učili osnovne znakove i izražavanje. Od ove su godine u sklopu projekta startale i kreativne i scenografske radionice te čitateljski klub, istaknula je Bakmaz. Cilj projekta je osnažiti osobe s invaliditetom za socijalno uključivanje kroz kulturne sadržaje te razviti i unaprijediti sustav knjižnice na kotačima namijenjen osobama s invaliditetom.

 

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno