Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Humanitarci za Guinnessovu knjigu rekorda

Autor: Velimir Brkić

02.08.2008. 22:00
Humanitarci za Guinnessovu knjigu rekorda

Foto: Velimir BRKIĆ



U teoriji krv može dati oko 60 posto svih muškaraca i oko 50 posto žena u pučanstvu. U Hrvatskoj krv daje 3,8 posto stanovništva, odnosno skupi se 38 doza na 1.000 stanovnika. Međutim, u aktivu DDK Ljubač (Ljubač, Ljubački Stanovi, Krneza, Podvršje) brojevi su nešto drugačiji. U navedenim naseljima živi oko 700 stanovnika od kojih je oko 400 osoba u dobi između 18 i 65 godina sposobno za darivanje krvi. Od tog broja čak 109 je na popisu dobrovoljnih darivatelja krvi. Štoviše, to je čak 27 posto stanovništva koje obuhvaća ovaj aktiv, odnosno svaki četvrti punoljetni stanovnik do 65 godina života je dobrovoljni davatelj krvi barem jednom godišnje. To bi značilo 270 doza na 1.000 stanovnika, da ih toliko boravi na području DDK Ljubač, a hrvatski je prosjek 38 doza!?
 Prigodom 130. obljetnice Hrvatskog Crvenog križa i 55 godina organiziranog dobrovoljnog darivanja krvi u ovom mjestu se održao Tjedan aktiva dobrovoljnih darivatelja krvi Ljubač. Akcija je organizirana u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Zadar uz pokroviteljstvo Općine Ražanac, Turističke zajednice Grada Zadra, Zadarske županije, glavnog sponzora Sonika i ostalih sponzora te uz podršku brojnih donatora radi bolje promidžbe ovakvih humanitarnih aktivnosti.
 Kulminacija manifestacije dogodila se u petak navečer kad je u drugoj ovogodišnjoj akciji darivanja krvi u prostoru zgrade OŠ Jurja Barakovića pristupilo rekordnih 75 davatelja krvi iz aktiva DDK Ljubač. Takav odaziv s obzirom na broj stanovnika je hrvatski raritet. Među darivateljima krvi bilo je mnoštvo mladih koje je naročito obradovala i ohrabrila topla riječ zadarskog dožupana Josipa Miletića.
 Aktiv DDK Ljubač je u Tjednu DDK od 28. srpnja do 1. kolovoza primio goste iz aktiva DDK-a Bokanjac, Grad Nin, Ploča, Poličnik, Posedarje, Privlaka i Vrsi. Cijeli tjedan bio je obilježen sportskim aktivnostima i to natjecateljskog karaktera, u malom nogometu za muškarce i odbojci na pijesku za žene. Najuspješniji malonogometaši bili su Bokanjari ispred Ninjana i Ljupčana, a u odbojci na pijesku gracije iz Ljupča ispred Bokanjarki i Pločanki. Najuspješniji su kući ponijeli vrijedne pehare i maštovito dizajnirana priznanja.
– Cilj organiziranja Tjedna aktiva DDK Ljubač, sportskih susreta uz zajedničko druženje i zabavu, bila je i promocija dobrovoljnog darivanja krvi, ne samo na području djelovanja ovog aktiva, već i šire. Naime, jedini izvor krvi je čovjek, a darivanje krvi najhumanija je gesta koju kao darivatelji pokazujemo prema osobama kojima je potrebna ova dragocjena tekućina, rekao je predsjednik aktiva Mladen Dušević nakon što je s nekoliko prigodnih riječi zahvalio davateljima krvi i svima onima koji su pripomogli ovu jedinstvenu manifestaciju na prostoru Zadarske županije i šire.
 U noći s petka na subotu u školskom dvorištu upriličena je završna svetkovina koja se uz bogati stol i zadarski sastav My way pretvorila u pravu feštu.
– Vjerojatno ne postoji osoba koja na vijest o medicinskom zahvatu nekoga bliskoga ne osjeća tugu i bespomoćnost. Iza vijesti o crnim vikendima u prometu često ne vidimo onaj nastavak u kojemu možemo sudjelovati i možda spasiti nečiji život. Tu se među davateljima krvi ne dijelimo na lijeve i desne, na bogate i siromašne, muškarce i žene, nego na one s A, B ili nekom drugom krvnom grupom, istaknuo je dopredsjednik aktiva Dario Perković.
Postoji nešto što se ne može kupiti, jer se ne može proizvesti nego samo darovati. Ne čekajte predugo, ugledajte se na nesebične žitelje Ljupča, Ljubačkih Stanova, Matakova Briga, Podvršja i Krneze, hrvatske humanitarce za Guinnessovu knjigu rekorda.