Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Neprepoznatljivi proizvodi

Autor:

02.08.2008. 22:00


Imam osjećaj da se  poljodjelstvo nedovoljno brzo  razvija, dosta kritički  se osvrne  prijatelj Ivica.
Posljednje četiri godine, u razvitku poljodjelstva Zadarske  županije, spadaju u  najuspješnije od hrvatske neovisnosti.
Ono o čemu valja  raspravljati je kakvoća proizvodnje, kakvoća odnosa u poljodjelstvu i stvaranje  infrastrukture za poljodjelstvo.
Kakvoća proizvodnje u uskoj je svezi sa  željama i zahtjevima  potrošača, odnosno  njihovim očekivanjima.
Pritom razlikujemo  tehnologijsku kakvoću koju daje podneblje, kultivar i uporabljena agrotehnika.
Svi ti čimbenici nadopunjuju se i očituju  u tržništvenoj kakvoći koju doživljava i osjeća potrošač.
Ta karika je slaba.  Proizvodi su neimenovani, neobilježeni i  neprepoznatljivi. Tako da se i proizvodi  dobre kakvoće ne  mogu realizirati kao  vrsni.
Druga karika uspješnog poljodjelstva  su odnosi u poljodjelstvu u prvom redu  veličina i proizvodna  moć obiteljskog gospodarstva, s jedne  strane, i njihovo povezivanje u zadruge  za poboljšanje distribucije i prodaje poljodjelskih proizvoda.
Treća i ne baš nevažna karika su institucije za praćenje poljodjelske proizvodnje, kao upravne,  proizvodne, obrazovne i marketinške ustanove.
Tek rješenjem ovih  dodatnih poslova posađeni voćnjaci i vinogradi, nasađeni riblji kavezi dobit će  potrebnu potporu i  odgovarajuće praćenje, bez koje se neće moći ostvariti  proizvodna svrha, zaključi svoju raščlambu kritički raspoloženi Ivica.
Vaš Bage