Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Porcijunkula u Karinu

Autor: Velimir Brkić

02.08.2008. 22:00
Porcijunkula u Karinu

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Danas je u Karinu Donjem svečano obilježena svetkovina Gospe od Anđela (Porcijunkula). Sveto misno slavlje održano je na otvorenom, nasuprot obnovljenom franjevačkom samostanu. Po završetku svečanog misnog slavlja u samostanu je otvorena izložba slika slikara iz hrvatske dijaspore pod naslovom „Hrvatsko selo u hrvatskoj naivnoj umjetnosti” a potom su započele tradicionalne pučke igre koje su se odvijale na prostoru kampa. Na svečanosti se usprkos zvizdanu i temperaturi od preko 35 stupnjeva Celzijusa u hladu okupilo nepregledno mnoštvo vjernika iz Karina kao i brojni hodočasnici iz Bukovice, Ravnih kotara i cijele Zadarske nadbiskupije.
Svetu misu uz  samostanskog gvardijana fra Mladena Kovačevića i subraću fratre i svećenike predvodio je fra Miroslav Bustruc.
– Kod traženja i dobivanja oprosta, porcijunkulskog potpunog oprosta, potrebno je prije svega odreći se bilo kakvih trgovačkih primisli. Jer živa je istina da mi kod Boga ništa ne možemo zaraditi. Ali možemo sudjelovati u njegovim darovima koje su plod Isusovih zasluga. I to je naša veličina. Jer ne spašavaju nas naša dobra djela nego Isusova dobra djela. Ne spašava utopljenika to što će on sam sebe izvući za kosu iz živoga blata nego što će dopustiti spasiocu da ga spasi. To je jedan čin poniznosti, ali i realnost, naglasio je u svojoj propovijedi fra Miroslav dodajući kako slaveći Gospu od Anđela, dobivamo također i poticaj da se sjetimo svoga anđela čuvara, da mu uputimo zahvalnost za sve trenutke kada nas je štitio i čuvao, a nismo ni znali kako se to dogodilo.
Na blagdan Gospe od Anđela franjevci se spominju obraćenja svetoga Franje koje se dogodilo 1208. godine u crkvi svete Marije od Anđela u Asizu, poznate pod nazivom Porcijunkula. Ta je crkva uskoro postala okupljalište svih franjevaca, a 1216. godine papa Honorije III. je odredio posebni oprost svima onima koji ju posjete te se ispovjede i pokaju za svoje grijehe. Poslije se taj oprost prenio na sve franjevačke crkve, a s vremenom i na sve župske crkve. Od tada je taj blagdan postao važnim trenutkom pomirbe za vjernike, da poput Franje, mogu doživjeti Gospodinovo milosrđe.
U Karinu se uz euharistijsko slavlje na otvorenom  i otvaranje izložbe slika u Franjevačkom samostanu dogodilo već tradicionalno opće pučko veselje, uglavnom uz brojne štandove na kojima je bilo svega i svačega, od igle do slona. Posebna je gužva bila uz one s osvježavajućim pićima i pečenom janjetinom. Iznimno posjećene, zanimljive i do kraja neizvjesne pučke igre u disciplinama potezanju konopa, bacanju kamena s ramena, skoku s mjesta, šijavici i ženskom trčanju u vreći bile su više od pučkog spektakla,  a sve to za jednogodišnju slavu i bogatu nagradu. Nadasve uspješan voditelj i animator bio je Mihovil Mijo Brkić, novinar-urednik na Radio Benkovcu.
Pored košarkaškog natjecanja i odbojke na pijesku kulminacija proslave Porcijunkula odigrala se navečer uz pečenu ribu, benkovačko vino i trio Fešta u organizaciji Športskog ribolovnog društva Sipa iz Benkovca, a pod pokroviteljstvom Turističke zajednice i Grada Benkovca.