Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Poticaj za klasičnu euroviziju

Autor: Marija Knežević

02.08.2008. 22:00
Poticaj za klasičnu euroviziju


Ovoga tjedna održana su dva županijska koncerta na 48. Glazbenim večerima u sv. Donatu. U srijedu 30. srpnja Marco Quarantotto trio napunio je Galeriju Marije Ujević Galetović na Silbi, a 1. kolovoza, stanovnike, goste i turiste Sukošana u crkvu sv. Kasijana privukao je neobičan duo Tamare Coha – Mandić (flauta) i Diane Grubišić (harfa).
U klaustru sv. Frane u subotu navečer održan je iznimno dobro posjećen koncert na kojem su pod dirigentskom palicom maestra Ivana Repušića nastupili Zadarski komorni orkestar i mlada i talentirana Đana Kahriman na violini.
Višestruko nagrađivana mlada dubrovačka violinistica Đana Kahriman upisala je Muzičku akademiju kao poseban talent s 16 godina. Od brojnih osvojenih nagrada posebno se ističe titula apsolutne pobjednice koju je dobila na Međunarodnom natjecanju Etide i skale (Zagreb) 2003., potom prva nagrada i posebna nagrada za najboljeg inozemnog violinista na Međunarodnom natjecanju Verdi Note (Rim) 2001.; te dvije prve i jedna druga nagrada na Hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa (državnom) 1998., 2000. i 2002. Do sada je ostvarila uspješne solističke te nastupe uz orkestre (Dubrovački simfonijski orkestar, Sarajevska filharmonija, Komorni orkestar Glazbene škole Pavla Markovca – Zagreb). Usavršava se na seminarima i kod uglednih pedagoga (A. Sešek, G. Končar, G. Žislin…). Angažman na GVD-u uz Zadarski komorni orkestar i Ivana Repušića dobila je kao dodatan poticaj za plasman na natjecanju za klasičnu Euroviziju.