Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Spektakl hrvatske povijesne baštine

Autor: Julijana Bačić

02.08.2008. 22:00
Spektakl hrvatske povijesne baštine

Foto: Sebastian GOVORČIN



Unatoč nedostatku financijskih sredstava, manifestacija “Bukovico, moj debeli lade” i ove godine je privukla rekordan broj sudionika, a sljedeće godine za blagdan Svetog Ante u Popoviće organizatori planiraju dovesti seoskog zeta, pjevača Marka Perkovića Thompsona čija je supruga podrijetlom iz Popovića
Sedma po redu večer folklora pod nazivom “Bukovico, moj debeli lade” prošle subote je održana u Popovićima. Večer je organizirao KUD Popovići pod pokroviteljstvom Grada Benkovca i ostalih sponzora.
Program ove već tradicionalne večeri folklora započeo je oko 20 sati, a vodio ga je Mihovil Mijo Brkić. Na samom početku dobrodošlicu svima izrazio je Zlatko Tokić, predsjednik KUD-a Popovići, a nakon njega 7. večer folkora u Popovićima je službeno otvorio Marko Babić, član Gradskog poglavarstva Grada Benkovca.
 Prvi je među sudionicima nastupio domaćin, KUD Popovići koji se predstavio izvornim pjesmama i plesovima ovog kraja: orcanjem, pjesmama pod bas, muškim i ženskim pjevanjem, kolom na biranje te krivim kolom. Nakon domaćina, nastupila je dječja folklorna skupina Škabrnja iz Škabrnje, a nakon njih KUD Apševački veseljaci iz Apševaca. Apševački veseljaci u Popovićima su proslavili svoj 36. rođendan. Njihov predsjednik Stipo Meseljević, kazao nam je kako im je ovo treći put da sudjeluju na večeri folklora u Popovićima.
– Zajednica kulturno umjetničkih društava naše županije preporučila nam je da odemo u Popoviće i tako je nastalo naše prijateljstvo s KUD-om Popovići. Jako smo zadovoljni našim domaćinom, kao i čitavim ovim susretom, kazao je Meseljević, dodavši kako ih u Popovićima oduševljava i potpuno drugačiji krajolik od onog u Apševcima. Ovo veselo slavonsko društvo publici se predstavilo s nekoliko narodnih kola, za što su bili nagrađeni snažnim pljeskom. Nakon Apševačkih veseljaka, nastupili su KUD Sv. Mihovil iz Galovca, KUD Sv. Nikola Tavelić iz Lišana Ostrovičkih, KUD Škabrnja iz Škabrnje, KUD Svi sveti iz podsvilajskih sela, KUD Gradina iz Polače, KUD Vukšić iz Vukšića te KUD Kolo iz Starih Grabovaca kraj Novske. Publika je pomno pratila nastupe svih KUD-ova, a osim folklornih izvedbi, u programu su nastupili i narodni diplar Nediljko Mađar, pjesnik Božidar Šimić te poznati narodni guslar Dane Jurić kojim je publika bila oduševljena.
Organizacijom večeri folklora pod nazivom „Bukovico, moj debeli lade” zadovoljni su bili i u KUD-u Gradina iz Polače kojima je ovo bio drugi put da nastupaju u Popovićima.
– Večeras smo se predstavili ženskim pjevanjem, biračkim kolom, orcanjem, brzim kolom te muškim pjevanjem pod bas, kazali su nam članovi KUD-a Gradina.
KUD Popovići, domaćin ove manifestacije, osnovan je prije osam godina, okuplja tridesetak članova i to ne samo iz Popovića, već i iz Bruške, Rodaljica i Kruševa. Predsjednik KUD-a Zlatko Tokić istaknuo je da su prilikom organiziranja ove kulturne manifestacije zbog nedostatka financijskih sredstava ograničeni na brojku od desetak sudionika, a sljedeće godine za blagdan Svetog Ante u Popoviće planiraju dovesti poznatog seoskog zeta, pjevača Marka Perkovića Thompsona čija je supruga podrijetlom iz Popovića.
– Ova je večer folklora u Popovićima postala već tradicionalna, a osim KUD-ova iz naše županije, nastojimo ugostiti i KUD-ove iz ostalih dijelova Lijepe naše, što nam je i ove godine pošlo za rukom, zaključio je Tokić. 
Na samom kraju ove manifestacije svim sudionicima kao i sponzorima organizator je uručio zahvalnice, nakon čega je uslijedio domjenak za sve prisutne.