Alenu Periću 14 mjeseci zatvora

Slika korisnika admin
zatvor
Alen Perić osuđen je na 14 mjeseci zatvora

Alen Perić (37) proglašen je krivim za pucnjavu na bazenu Kolovare 20. lipnja 2007. godine. Jučer je na Općinskom sudu u Zadru nepravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od jedne godine i dva mjeseca zbog dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom.

Iako Perić za ovo djelo nije priznao krivnju već je iznoseći svoju obranu tvrdio kako je toga dana na bazenu u njegovog strica Jeru Perića (57) pucao netko drugi, u obrazloženju presude predsjednica Sudskog vijeća Zlata Smojver Kanjer istaknula je kako sud nije povjerovao njegovoj obrani jer bi u tom slučaju bilo logično da se on zajedno sa stricem sklonio u kafiću ispred kojeg se pucnjava dogodila, a ne u 15 minuta udaljenim Arbanasima kamo je ovaj pobjegao.

Neutemeljena obrana

Istaknula je kako je takva obrana neutemeljena, proturječna i usmjerena k izbjegavanju kaznene odgovornosti, a tu je tvrdnju potkrijepila i činjenicom da se Perić sam predao tek dva dana nakon što su svi mediji prenosili kako policija traga za njim. Sud mu je, međutim, kao olakotnu okolnost uzeo u obzir činjenicu da je otac troje malodobne djece, dosadašnju nekažnjavanost te to što se u trenutku počinjenja djela protiv njega nije vodio nikakav drugi sudski proces.

No, trogodišnje sudjelovanje u Domovinskom ratu i odlikovanje za zasluge sud mu nije uzeo kao olakotnu okolnost već naprotiv.

- Obzirom na ratno iskustvo držimo neupitnom postojanje svijesti pri rukovanju vatrenim oružjem kao i ugrožavanje tuđih života, a to znači da je okrivljenik trebao biti svjestan da se nalazi na bazenu koji je pun djece i odraslih ljudi. Ovim djelom izazvao je konkretnu opasnost za sve ljude u mikrolokaciji od 100 metara unutar mjesta događaja - pojasnila je Smojver Kanjer te dodala kako u prilog njegovoj krivnji idu i nalazi sudskog vještaka Vojina Maštruka, nalaz parafinske rukavice kao i iskazi trojice svjedoka koji su čuli da je upravo on pucao, a ne netko drugi.

Perića kaznene odgovornosti nije poštedjelo ni to što ga za ovo djelo ne tereti njegov stric Jere na kojega je on toga dana ispalio dva hica iz pištolja, a o čemu svjedoče dvije čahure pronađene u neposrednoj blizini mjesta na kojem je on sjedio, niti blagodat nesvjedočenja koju su iskoristili i njegov stric i rođak Hrvoje.

Pucao pa pobjegao

Podsjetimo, prema pričama očevidaca Alen je tog jutra prvo nazvao svoga strica, inače vlasnika cafe bara Bazen na Kolovarama, i provjerio je li on tamo. Kad je ovaj potvrdio da je u kafiću, za samo nekoliko trenutaka Alen je svojim BMW-om došao na bazen u pratnji rođaka Hrvoja. Nakon kraće prepirke Alen je iz pištolja ispalio dva hica u Jerinom smjeru, no srećom promašio je te nitko nije bio ozlijeđen. Potom su i on i Hrvoje pobjegli u smjeru Arbanasa. Policija ga je tražila cijeli dan no bezuspješno. Dva dana kasnije u prostorije zadarske policije došao je dragovoljno u pratnji svog odvjetnika Gordana Nižića.

Razlog svađe sa stricem nikada nije iznio, niti je priznao pucnjavu. Navodno je do njihova sukoba, koji je naposljetku doveo i do oružanog obračuna, doveo nesporazum oko poslovnog prostora restorana Lanterna na Branimiru.

Inače, Alen Perić otprije je poznat policiji po narušavanju javnog reda i mira, ali i po događaju od prije osam godina, kad je on sam bio žrtva napada. Nepoznati napadači tada su ga izudarali šipkama i bejzbol palicom po glavi.

Njegov stric Jere Perić zadarskoj je javnosti poznat kao ugostitelj i vlasnik zaštitarske tvrtke "Perić zaštita" te kao predsjednik Gospodarske stranke. No, ipak najčešće se uz njegovo ime veže podatak da je otac desetero djece - šest sinova i četiri kćeri koje ima s osam žena, što vjenčanih, što nevjenčanih.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno