Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Poruke mira za svijet bez atomskog oružja

Autor: Velimir Brkić

02.08.2009. 22:00
Poruke mira za svijet bez atomskog oružja

Foto: Velimir BRKIĆ



Riječima poruke mira “Od malenih nek mir dolazi i svjetlo svjetla”, završava pismo koje je zajedno s maslinovim uljem i ručno izrađenom čipkom, proteklog petka putem pošte od neimenovanog invalida Domovinskog rata primio biogradski gradonačelnik Ivan Knez. I dosad je Knez, kaže, dobivao brojne pohvale i pregršt podrške za svoj rad, ali nikad ovakvu, za prigodu koja se zasigurno ne događa često. Moglo bi se reći, jednom u životu. Naime, gradonačelnik Knez kao član Izvršnog odbora svjetske asocijacije Gradonačelnici za mir (Mayors for Peace), koja okuplja 2.926 gradova iz 134 zemlje, u utorak predvodi biogradsko izaslanstvo u Japan. U “zemlji izlazećeg Sunca” će, 6. kolovoza u Hirošimi a 9. kolovoza u Nagasakiju, nazočiti na manifestaciji obilježavanja 64. godišnjice nuklearnog napada krajem II. svjetskog rata na ove gradove.
Čipka i maslinovo ulje će uz origami ždralove i poruku mira hrvatskog ratnog invalida, prevedenu na engleski jezik, biti izloženi u Memorijalnom parku mira u Hirošimi na obilježavanju 64. godišnjice bacanja atomske bombe na ovaj japanski grad.
– Osjećam potrebu da se kao ratni invalid priključim akciji za mir. Želio bih samozatajno da među vašim darovima gradu Hirošimi ponesete i ovu bočicu s drva mira, eko proizvod iz vašeg grada, naše domovine…, riječi su podrške Knezu za sve što radi za mir u svijetu, ali i za ono što je posredno ili neposredno posljednjih godina napravio u promociji Biograda.
Osim što će nazočiti obilježavanju 64-oj godišnjici nuklearnog napada na Hirošimu i Nagasaki u navedenim japanskim gradovima, Knez će zajedno s predsjednikom Gradskog vijeća Tonćijem Šangulinom i direktorom komunalnog poduzeća “Bošana” Krunoslavom Pešićem u polumilijunskom lučkom gradu Nagasaki od 8. do 10. kolovoza nazočiti generalnoj skupštini spomenute asocijacije, gdje će Knez i službeno postati član Upravnog odbora, odnosno dogradonačelnik svjetske asocijacije Gradonačelnici za mir.
– Ovo je još jedna potvrda da Biograd, inače najmanji grad asocijacije, nije samo potpisnik papira već je u pravom smislu na sebe preuzeo odgovornost koju sa sobom nosi članstvo ove asocijacije, istaknuo je gradonačelnik Ivan Knez nakon što se još jednom prisjetio spektakularne manifestacije “Tisuću ždralova za Hirošimu” kad je na biogradskoj rivi krajem mjeseca svibnja otkriven spomenik ptici ždralu, simbolu odanosti, časti, dugog života i radosti. Zajedno s izaslanstvom Biograda u daleki Japan ide i ekipa Zadarskog lista.


Knezova formula Japancima


Budući da se u Japanu 30. kolovoza održavaju prijevremeni parlamentarni izbori, po Biogradu već kruži anegdota kao Knez u Japan, između ostalog, ide i kako bi “prodao”, odnosno unovčio formulu nadasve uspješne izborne pobjede. Osim što je uvjerljivo pobijedio u utrci za gradonačelnika već u prvom krugu, Knez je svojoj stranci osigurao i apsolutnu većinu u Vijeću. Nismo doznali vrijedi li to za konzervativnu Stranku liberalnih demokrata koja u Japanu vlada više od 50 godina ili za glavnu oporbenu stranku, Demokratsku stranku Japana.