Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Glavak: Nek’ čitaju Bibliju i Bonton

02.08.2010. 22:00
Glavak: Nek’ čitaju Bibliju i Bonton


Četiri HDZ-ove saborske zastupnice jučer su ocjenile kako su izjave njihovih kolegica iz SDP-a o izjednačavanju dobi odlaska u mirovinu za muškarce i žene zapravo licemjerne i demagoške.
– Krajnje je licemjerno da se baš one zauzimaju za prava žena, a njihova je politička opcija smanjivala i ukidala ženska prava, kazala je zastupnica Katarina Fuček, koja inače predsjeda HDZ-ovom zajednicom žena “Katarina Zrinski”. Općenito, predstavnice slabijeg spola u HDZ-u smatraju istupe svojih kolegica iz SDP-a nekorektnim i uvredljivim, pa čak ocjenjuju da se radi o namjernom dezinformiranju javnosti. Pritom su se najviše obrušile na Ingrid Antičević Marinović.
– Ingrid Antičević Marinović je važan jedino mikrofon i da bude u javnosti. Za nju je sve to samo politički marketing, rekla je Katarina Fuček.
SDP-ovkama i njihovim ocjenama posljednjeg Vladinog poteza, u HDZ-u zamjeraju i to što su se slični ili gori potezi povlačili i za vrijeme SDP-ove vlasti. HDZ-ova zastupnica Vesna Buterin navela je kako je SDP od 2000. do 2003. smanjio rodiljne naknade za drugih pola godine s 2.400 na 1.600 kuna, a neplaćeni porodiljski bio je skraćen za godinu dana. Karmela Caparin podsjetila je kako SDP nije plaćao ni božićnice, kako je davao otkaze, ukidao invalidske statuse, smanjivao invalidske mirovine, te kako je izjednačavanje dobi odlaska u mirovinu za muškarce i žene bio sastavni dio SDP-ovog programa. Podsjetila je da i velik broj europskih zemalja izjednačava dob odlaska u mirovinu za oba spola.
– Kolegice misle da i mi i narod bolujemo od amnezije, no varaju se, jer znamo što se događalo dok su bile na vlasti, rekla je zastupnica Caparin. Glasnogovornica HDZ-a i zastupnica Sunčana Glavak, pak, pozvala je kolegice iz SDP-a da koriste Bibliju i bonton.
– Pozvala bi ih da koriste dvije knjige koje počinju na B – Bibliju i bonton. Primjerenije bi bilo čuti konstruktivnu retoriku, a ne samo laži, optuživanje i licemjerstvo, ocjenila je Glavak.