Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Glavaš: Osuđen sam nevin poput Stepinca

02.08.2010. 22:00
Glavaš: Osuđen sam nevin poput Stepinca


Ne mislim se uspoređivati s pokojnim kardinalom, ali podsjećam da je taj svetac u konačnici oslobođen, kazao je Branimir Glavaš
Unatoč najavi, Branimir Glavaš nije održao konferenciju za novinare u ponedljeljak u Mostaru. Usred noći s nedjelje na ponedjeljak, Predsjedništvo HDSSB-a uvjerilo ga je da ne bi bilo dobro istupati u javnosti. Nakon što je Vrhovni sud potvrdio presudu Glavašu i ostalim optuženicima, imao je namjeru javnosti “iznijeti brojne nepoznanice o zločinima za koje je osuđen kao i o sudskom progonu nad njim”.
Uoči presude u svibnju prošle godine Glavaš je iz Hrvatske otišao u BiH ostavljajući za sobom samo video zapis, poruku javnosti. Smjestio se u Drinovcima, a njegov trenutačni dom zadnja dva dana pretvorio se u stožer HDSSB-a. Do tri u noći s nedjelje na ponedjeljak Predsjedništvo stranke je zasjedalo. Izmoreni raspravama u kasnim satima, sastanak su prekinuli i nastavili jučer poslijepodne. A u pauzi između dvije seanse Glavaš je povukao poziv novinarima na razgovor.
– Branimir Glavaš nije pojedinac nego jedan od vodećih lidera stranke. Predsjedništvo stranke je odlučilo da se on skloni u BiH nekoliko dana prije presude. Tako je i sada odlučilo da ne ide na pres konferenciju – objašnjavao nam je jučer u Drinovcima Vladimir Šišljagić, predsjendik HDSSB-a ističući kako ta stanka “ne priznaje odluku Vrhovnog suda”.
– Kakav je to Vrhovni sud o čijoj se presudi nekoliko tjedana piše u novinama – zapitao se Šišljagić naglašavajući kako su to shvatili kao poruku HDSSB-u te su stoga odlučili da Glavaš ne istupa u javnosti. No, nakon što je Šišljagić okončao izražavanje svog ogorčenja funkcioniranjem pravne države, Glavaš je ipak uzeo riječ.
– Isti taj Vrhovni sud u kojem su možda suci bili očevi i djedovi današnjih sudaca, osudio je kardinala Stepinca. Naravno da se ne mislim uspoređivati s pokojnim kardinalom, ali podsjećam da je taj svetac u konačnici oslobođen – povišenog tona izrekao je Glavaš.
– Nevin sam osuđen – dodao je, objašnjavajući kako ne zna hoće li njegov sin ili unuk u budućnosti pokrenuti proces revizije presude.
Ni Glavaš, a ni HDSSB, čini se, ne razmišljaju o presudi i njenom izvršenju. Niti u jednom trenutku jučer Glavaš nije govorio što će se dalje zbivati i hoće li odabrati služenje zatvorske kazne u Hrvatskoj ili BiH. No, ističe kako s vlastima u Sarajevu nema nikakvih kontakata. Odnosno, jedini put kada je s njima kontaktirao bilo je prošlog ljeta kada je na jedan dan pritvoren kako bi se provjerilo ima li ispravne dokumente o državljanstvu.


 VLAST STRAHUJE OD PITANJA O POČINITELJIMA ZLOČINA


Komentirajući zbivanja u Dalju, Vladimir Šišljagić je izjavio kako mu je ministar Tomislav Karamarko poručio preko protokola da ne dopušta njegovo obraćanje okupljenima na obilježavanju 19. obljetnice napada na Policijsku postaju.
– Jedini razlog ovakvog postupka ministra Karamarka očito je bio strah najviših predstavnika državne vlasti od pitanja na čije odgovore obitelji daljskih žrtava čekaju već punih 19 godina. A to su – tko je počinio ovaj zločin i zašto do danas nitko nije odgovarao, veli Šišljagić.