Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

KC “Klasje” i KUD “Nadin” rasplesali Kukljičane

02.08.2010. 22:00
KC “Klasje” i KUD “Nadin” rasplesali Kukljičane


Publiku su i oduševili originalnom nošnjom iz Privlake, a u koreografiji pokojnog Branimira Grugurovca izveli su tradicionalne pjesme “Oj Ivane Ivaniću”, “Hopa cupa” i “Šokačko kolo”


Program pod nazivom “U susret kukljiškoj fešti” priređen je u subotu u središtu mjesta. Domaćin i organizator programa bio je KUD “Kukljica”. U pripremnoj večeri za nadolazeću feštu koja će se slaviti na blagdan Gospe od Snijega 5. kolovoza, sudjelovali su gosti iz Privlake kod Vinkovaca KC “Klasje” i KUD “Nadin” iz Ravnih Kotara.
Program je otvorio domaćin KUD “Kukljica” s tri pjesme posvećene Gospi od Sniga “Gospe snježna”, “Tri svetišta” i “Oluja”. Posjetitelji i gosti imali su prilike poslušati i vidjeti slavonske pjesme i kola uz pratnju tamburaške sekcije KC “Klasje” te su mnogim posjetiteljima ponudili dio Slavonije kroz razne rukotvorine i proizvode rađene s ljubavlju i maštom. Tako su Slavonci pokazali slike u zlatovezu, boce, broševe, različite odjevne predmete, kutijice za nakit i ostalo.
Publiku su i oduševili originalnom nošnjom iz Privlake, a u koreografiji pokojnog Branimira Grugurovca izveli su tradicionalne pjesme “Oj Ivane Ivaniću”, “Hopa cupa” i “Šokačko kolo”. U svom drugom dijelu nastupa u koreografiji Jele Janjić otplesali su “Cigansko kolo” koje je u Privlaci zvano “Kolo po dvoje”.
Kulturne tradicijske običaje, glazbene vrijednosti Ravnih Kotara i Bukovice te glazbeno-pjevačke običaje predstavio je KUD “Nadin”, koji je po drugi put nastupao u Kukljici i iznova oduševio publiku sa sviračem usne harmonike Draganom, a gledatelji su mogli pogledati nekoliko dinarskih narodnih pjesama uz pratnju tamburice samice.
Program je svojim prigodnim pjesmama obogatio i kukljiški pjesnik Tomislav Meštrić, a načelnica Općine Kukljica Gorana Poropat u kratkoj pozdravnoj riječi svim gostima i posjetiteljima izrazila veliku podršku organizatoru ove večeri te kulturne manifestacije, KUD-u “Kukljica”. Voditeljica programa bila je Vesna Benić koja je približila izvođače publici i publiku samim izvođačima pa su se tradicijskim kolima priključili i sami gledatelji, koji će taj dio doživljaja i sjećanja na tu večer ponijeti sa sobom u daleku Ameriku i Australiju.
Nakon otplesanog stupaškog kola u izvedbi KUD-a “Kukljica”, domaćinima su se pridružio KC “Klasje” te su zajedno otpjevali pjesmu “Sveta zemlja” a naknadno ime se priključio i KUD “Nadin” te su zajednički otpjevali pjesmu “Croatio”.
Nakon završenog programa, predsjednik KUD-a”Kukljica” Dragi Bilan uručio je dragim gostima prigodan poklon, fotografije kukljičke vale fotografa Ante Jaše, a sliku u zlatovezu koju izrađuje sekcija zlatovez KC “Klasja” uručena je KUD-u “Kukljica” koji su zaprimili i poklon KUD-a “Nadin” za dobru kapljicu, bocu nadinskog vina.