Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Misa i pučke igre uz blagdan Gospe od Anđela

02.08.2010. 22:00
Misa i pučke igre uz blagdan Gospe od Anđela


Jučer je u Karinu Donjem svečano obilježena svetkovina Gospe od Anđela (Porcijunkula). Sveto misno slavlje održano je na otvorenom, nasuprot obnovljenog Franjevačkog samostana Blažene Djevice Marije u Karinu. Na euharistijskom slavlju usprkos zvizdanu i temperaturi od preko 32 stupnjeva Celzijusa u hladu okupilo se nepregledno mnoštvo vjernika iz Karina kao i brojni hodočasnici iz Ravnih kotara, Bukovice i cijele Zadarske nadbiskupije.
Svetu misu uz  samostanskog gvardijana fra Mladena Kovačevića i 23 subrata fratra i svećenika je predvodio generalni definitor Franjevačkog reda fra Šime Samac.
– Mi moramo zračiti radošću vjere, radošću kršćanstva, radošću evanđelja, poručio je fra Šime te podsjetio kako se prije govorilo o inkulturaciji evanđelja, a danas treba govoriti o evangelizaciji kulture. Mi smo baštinili kulturu iz koje je Bog istjeran i sad tu kulturu moramo evangelizirati, da bude prepoznatljivo da smo kršćani, da smo katolici, da smo Katolička Crkva, da vjerujemo u Isusa Krista.
Molitvu vjernika su čitali Veronika Gluhačić, Iva Heđi i Stipe Ladan. Svečanom ugođaju je pridonio župni zbor Sv. Male Terezije iz Karina pod dirigentskom palicom Ksenije Mutić.
U Karinu se uz euharistijsko slavlje  dogodilo već tradicionalno opće pučko veselje, uglavnom uz brojne štandove na kojima je bilo svega i svačega,. Posebna je gužva bila uz one s osvježavajućim pićima i pečenom janjetinom. Iznimno posjećene, zanimljive i do kraja neizvjesne Pučke igre Karin 2010., u disciplinama potezanje konopa, bacanje kamena s ramena, skok s mjesta, šijavica i trčanje u vreći bile su više od pučkog spektakla,  a sve to za jednogodišnju slavu i bogatu nagradu, od domaćeg pršuta do pečenih janjaca s ražnja. U organizaciji i pokroviteljstvu Grada Benkovca i Turističke zajednice nadasve uspješan voditelj i animator bio je Mihovil Mijo Brkić, novinar-urednik na Radio Benkovcu.
U gotovo infarktnoj trećoj seriji pučkog natjecanja “kamena s ramena” najviše je bacio kamen Franko Gobac, čak 10,85 metara. Nekoliko centimetara manje kamen je bacio Mate Šegarić i “stari” znalac Zdravko Katuša. Iz mjesta je najviše skočio Ivan Batur dok su u tradicionalnoj dalmatinskoj igri igri šije šete ili šijavici najviše pokazali Blaž i Ive Šegota. U dječjoj disciplini “trčanje u vrići” najspretniji je bila Josipa Rogić. U potezanju konopa po prekrasnom vremenu, odvila se veličanstvena predstava na bivšem kampu Plaže Karin. Pobijedili su konopaši iz Pridrage. Sportska i kulturno-zabavna događanja su se nastavila do kasno u noć.


 OBRAĆENJE U PORCIJUNKULI


Na blagdan Gospe od Anđela franjevci se spominju obraćenja svetoga Franje koje se dogodilo 1208. godine u crkvi svete Marije od Anđela u Asizu, poznate pod nazivom Porcijunkula. Ta je crkva uskoro postala okupljalište svih franjevaca, a 1216. godine papa Honorije III. je odredio posebni oprost svima onima koji ju posjete te se ispovjede i pokaju za svoje grijehe. Poslije se taj oprost prenio na sve franjevačke crkve, a s vremenom i na sve župske crkve. Od tada je taj blagdan postao važnim trenutkom pomirbe za vjernike, da poput Franje, mogu doživjeti Gospodinovo milosrđe.