Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Nema bakterija u zadarskom moru

02.08.2010. 22:00
Nema bakterija u zadarskom moru


Ovih dana moglo se čuti da je u moru na zadarskoj gradskoj plaži Borik pronađena bakterija E. coli. Unatoč takvim medijskim napisima zadarski Zavod za javno zdravstvo provodi redovne kontrole u kojima nisu potvrđena nikakva odstupanja od standarda, dapače, posljednja ispitivanja kakvoće mora potvrdila su da plaže na zadarskom području zadovoljavaju vrhunske kriterije.
– Nedavno smo imali dosta ispitivanja koje provodimo sukladno Uredbi o kakvoći mora. Rade se ispitivanja na bakterije Escherichia coli, koja pokazuje svježija onečišćenja, i Enterokok, koja pokazuje starija onečišćenja. Nismo našli nepravilnosti, kaže Benito Pucar, voditelj Službe za zdravstvenu ekologiju zadarskog Zavoda za javno zdravstvo.
Pucar navodi da nisu imali nikakvih obavijesti o onečišćenju temeljem kojih bi se radila dodatna ispitivanja kvalitete.
Isto tako navodi da cijela hrvatska obala zadovoljava vrhunske kriterije, što su i potvrdila posljednja ispitivanja provedena od 19. do 30. srpnja.
Zadarska županija tim je ispitivanjem potvrdila kakvoću mora sa 97,8% uzoraka ocijenjenih ocjenom izvrstan.
Sukladno novoj Uredbi o kakvoći mora koja je na snazi od 1. siječnja 2009. poštuju se propisi Europske unije, koji, doduše, imaju znatno blaže kriterije nego prethodna uredba, no svejedno hrvatske plaže ostaju prepoznate po čistoći.