Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Nisam iznevjerio građane

02.08.2010. 22:00
Nisam iznevjerio građane


Aktualni sat 13. sjednice Gradskog vijeća Zadra obilježio je orkestrirani napad oporbe na vjerodostojnost gradonačelnika Zvonimira Vrančića. Naoružani nedavno objavljenim medijskim citatima gradonačelnikovih predizbornih obećanja koji su u nesuglasju sa smanjejm socijanih i inih gradski davanja, oporba je htjela, kao Irena Dragić podsjetiti da su te odluke ustvari ugrozile standard njihovih korisnika i da je njima gradonačelnik iznevjerio građane Zadra.
– Nisam iznevjerio ili obmanuo građane. Nažalost finacijska izvješća o našim prihodima su lošija od svih naših loših očekivanja. U prvih šest mjeseci ove godine prihodi su manji za 60 milijuna kuna, a ja to nisam, kao niti bolji hrvatski ekonomski analitičari, znao 30. travnja 2009. rekao je zadarski gradonačelnik spominjući datum kad su u javnosti objavljena njegova predizborna obećanja.
Crnu sliku gradonačelnik je dodatno potkrijepio podatkom da je samo porez na promet nekretnina podbacio toliko da će se na kraju godine jedva skupiti 20 od planiranih 30 milijuna kuna. Vrančić je najavio donošenje rebalansa proračuna koji će pred gradske vijećnike za otprilike dvadesetak dana. Proračun će u konačnici biti znatno manji od 400 milijuna kuna. Uštede i rezanja koja su predviđena rebalansom, bit će daleko veća u drugim područjima nego u socijali. Zadarski gradonačelnik se pohvalio da je 65 posto predškolske populacije u Zadru upisano u dječije vrtiće dijelom zahvaljujući i odluci da Grad Zadar subvencionira sve vrtiće.
Najnovijom odlukom da gradski prijevoz besplatno imaju samo umirovljenici do 2.000 kn primanja koristit će 7.000 od ukupno 18.000 umirovljenika koji žive na području Grada Zadra. Na kraju zadarski gradonačelnik je rekao da unatoč svemu, on ne odustaje od svog predizbornog programa, ali da trenutno, novca jednostavno nema. Nije međutim propustio reći, odgovarajući na prozivke Sabine Glasovac iz SDP-a o neispunjenim obećanjima, da je prije dvije godine naknada za rodilje iznosila 800.00 kn, a da je u mandatu koji mu je prethodio, naknada iznosila 1.000 kn. „Sad one, unatoč smanjenu, iznose, 2, 3 i 5 tisuća kuna, a ja bi naviše volio da one iznose 10.000 kn., rekao je zadarski gradonačelnik
To oporbu nije zadovoljilo pa je Ingrid Antičević Marinović ponovno upitala gradonačelnika: “Gdje su novci od prodaje društvenih stanova? Gdje je… gotovina?
Nekih 27 milijuna kuna još, po saborskoj zastupnici SDP-a, nije utrošeno u izgradnju novih stanova, pozivajući se na izvještaj Državne revizije. Sva sredstva prikupljena od prodaje stanova bit će utrošena za gradnju novih, kao i za financiranje izgradnje komunalne infrastrukture kao što je to u slučaju POS-a Crvene kuće, bio po tko zna koji put ponovljen odgovor gradskih vlasti. Što više, na slijedećoj sjednici GV-a jedna od tema bit će upravo izvješće Državne revizije. Međutim, prva zadarska SDP-ovka udarila je na Vrančićevu predizbornu jamstvenu karticu, uspoređujući je s onom Ive Sanadera, aludirajući pri tom da će i Vrančićeva obećanja proći kao i Sanaderova kad je izdavač pobjegao glavom bez obzira.
Da aktualni sat ne prođe u reviji SDP-ovih citata na adresu Vrančićeve nevjerodostojnosti, pobrinuo se Josip Vlahović koji je zatražio da mu se dostavi popis novozaposlenih u gradskoj upravi s naznakom kojoj stranci pripadaju. Gradonačelnik Vrančić mu je odgovorio da se u njegovom, a i mandatu njegovog predšasnika Živka Kolege u gradskoj upravi nije zaposlilo toliko ljudi koliko u vremenu kad je baš Vlahović bio prvi čovjek Zadra. Mnogi od takvih, kazivao je Zvonimir Vrančić, još rade u gradskoj upravi. Vlahović je odgovorio da se on i tad protivio takvoj politici zapošljavanja po podobnosti, na što mu je predsjednik GV-a Živko Kolega rekao da nije umjesno prozivati zaposlenike gradske uprave po stranačkoj pripadnosti.
Vijećnika Svemira Bašića zanimalo je što se poduzelo s osvjetljenjem tržnice na Polutoku, ali i s padom tlaka vode u ljetnim mjesecima. Naime kabeli su položeni prije 15 godina, a prema resornom pročelniku Juri Zekanoviću, problem su konzervatori koji ne daju suglasnost. Na drugu stranu, problem s vodom uzrokuje vodonosac Zrmanja koji se puni s umjesto dvije, s četiri cijevi zbog čega dolazi do pada tlaka vode osobito u višim katovima stambenih zgrada na Poluotoku. Problem se kaže Zekanović, ovih dana rješio ali se traži mogućnost da se punjenje vodonosaca omogući u luci Gaženica.
Zadarski gradonačelnik se obrušio i na medije koji su po njemu napravili udar na turistički ugled grada. Naime, neistinitim je ocijenio izvještavanje o pronalasku šprica i igala na plaži Kolovare koji ne pridonosi ugledu Zadra kao poželjne turističke destinacije.


 GDJE SU FINANCIJSKI POKAZATELJI?


Atmosfera s aktualnog sata djelomično se prenijela i na prvu točku dnevnog reda, Izvještaj o radu gradonačelnika Zadra. Vesna Sabolić iz HNS-a je zamjerila gradonačelniku što je izvještaj napisao kao izvještaj o radu gradskih upravnih odjela, a ne kao gradonačelnikov. Uporište u toj tezi iznašla je u činjenici da gradski upravni odjeli odgovaraju gradonačelniku, a ne gradskom vijeću. Sabina Glasovac utvrdila je da je inače opširno izvješće, manjkavo jer ga ne prate finacijski pokazatelji.
Sve je to u paketu odbio zadarski gradonačelnik rekavši da je on dnevno u kontaktu s pročelnicima upravnih odjela te da se niti jedna veća ili ozbiljnija odluka, nije donijela bez njegovog znanja. Po Vrančiću, program rada gradske uprave i gradski proračun najvažnije su vijećničke teme koje bi trebao pratiti izvkeštaj o financijskom učinku kao i sve one teme i potrebe koje su vijećnici zamjerili gradonačelniku što ih nije stavio u svoje izvješće o radu. Ipak, gradonačelnik Vrančić je prihvatio sugestiju oporbene Sabine Glasovac da ubuduće u njegovom izvještaju bude i dodatak o realizaciji vijećničkih inicijativa. Također se složio s Irenom Dragić da se u ovim vremenima previše novaca odvaja za sport, indirektno najavljujući „kresanje” i na tom području.