Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Novo ruho Starog grada

02.08.2010. 22:00
Novo ruho Starog grada


Ovaj izvor vode je za Pag povijesno važan. Po povijesnim dokumentima spominje se još 1224. godine kada je kralj Bela IV. gradu Pagu podario status slobodnog kraljevskog grada. Naime, ovaj izvor stoljećima koriste mnogi Pažani, hodočasnici i mnogi su nekako emotivno vezani za ovaj predivan spomenik paške povijesti, naveo je gradonačelnik Fabijanić


Stari izvor vode u Starome gradu, poznatom Marijanskom svetištu, obnovljen je i iz njega je nakon dugo vremena potekla voda. Kako nam je potvrdio paški gradonačelnik Ante Fabijanić izvor je obnovljen u sklopu projekta uređenja Starog grada koji su organizirali Grad Pag i Župni ured Pag, a pomažu članovi DVD-a Pag i mještani.
Info panoi oko svetišta
Nakon obnove izvora članovi DVD-a Pag su očistili područje koje je onemogućavalo protok vode.
– Ovaj izvor vode je za Pag povijesno važan. Po povijesnim dokumentima spominje se još 1224. godine kada je kralj Bela IV. gradu Pagu podario status slobodnog kraljevskog grada. Naime, ovaj izvor stoljećima koriste mnogi Pažani, hodočasnici i mnogi su nekako emotivno vezani za ovaj predivan spomenik paške povijesti, naveo je gradonačelnik Fabijanić.
Naime, Stari grad je od 10. stoljeća do 1474. godine bilo naselje grada Paga. Nakon što su ga stari Pažani napustili i naselili se na sadašnjem prostoru grada Paga, Stari grad je danas veliko arheološko područje, ali i svetište poznatom čudotvornom kipu Majke Božje čuvanom u tamošnjoj crkvi Sv. Marije. Lokacija Starog grada je poznata po tome što ju najviše u ljetnim mjesecima posjećuje veliki broj vjernika iz raznih krajeva Hrvatske, ali i mnogi turisti koji ljetuju u Pagu.
Paška gradska uprava je u posljednjih deset mjeseci pokrenula niz akcija čišćenja i uređenja ovog svetišta.
– Do sada smo od raslinja i raznog otpada očistili oko dva hektara područja oko crkve. Uredili smo puteve kako bi turisti, ali i hodočasnici mogli doći do raznih lokaliteta koja su arheološki istražena. Ovih dana postavit ćemo info panoe oko svetišta te klupe oko crkve i Franjevačkog samostana, kaže gradonačelnik Paga Ante Fabijanić.
Nastavak istraživanja
Stari grad uništavan je kroz povijest te su nestale mnoge njegove građevine. No arheološkim istraživanjima do sada su gotovo sve identificirane – Gradska vijećnica, Kneževa palača, luka, brojne crkve, obiteljske kuće, palače i slično.
Na sreću, jako je dobro očuvana crkva Sv. Marije koja je u potpunosti obnovljena 1994. godine, dok je Franjevački samostan sa zvonikom u ruševnom stanju. Prema procjeni arheologa, Stari grad je veliko arheološko nalazište na kojem bi se trebalo raditi još barem 30 godina.
Gradonačelnik Fabijanić istaknuo je da je Grad osigurao sredstva za financiranje daljnjih arheoloških istraživanja.
– Svjesni smo da je Stari grad kolijevka daleke prošlosti grada Paga, ali i da arheološka istraživanja zahtijevaju velika sredstva. Jako dobro surađujemo s prof. Radomirom Jurićem, muzejskim savjetnikom i voditeljem Srednjovjekovnog odjela Arheološkog muzeja u Zadru te smo načelno dogovorili nastavak istraživanja u Starome gradu, istaknuo je gradonačelnik Fabijanić.