Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Odvodnja od sada crne jame besplatno crpi samo dvaput godišnje

02.08.2010. 22:00
Odvodnja od sada crne jame besplatno crpi samo dvaput godišnje


Peronja je naglasio da je istovremeno, kako bi se ublažile posljedice ovih izmjena, smanjena cijena crpljenja pa će tako od sada građani za crpljenje cisterne od pet metara kubičnih umjesto 244 kune plaćati 140 kuna


Gradonačelnik dr. Zvonimir Vrančić odredio je mjere štednje kojima se moraju pokoriti i sve gradske tvrtke, a one će utjecati i na izmjene usluga ove tvrtke na koje su građani do sada naviknuli.
Riječ je o besplatnom crpljenju crne jame na koje su građani do sada imali pravo tri puta godišnje, a što se, prema novim odredbama, smanjilo na dva puta. Potvrdio je to i Grgo Peronja, direktor Odvodnje, pojasnivši da je sve ovo posljedica smanjenja subvencija Grada svim tvrtkama u svojem vlasništvu pa tako i prema Odvodnji.
– Odluka o besplatnom crpljenju jama tri puta godišnje donesena je još 1996. godine kada smo godišnje za crpljenje imali oko dvanaest i pol tisuća tura. Od 2000. godine, od kada se u gradu znatno povećao broj stanovnika, i broj tih godišnjih tura se povećao, ali Grad je tad odlučio izbjeći poskupljenje građanima, a naše troškove subvencionirati. No sada su se zbog krize te subvencije smanjile pa smo morali uvesti ovakve promjene, pojasnio je Peronja, naglasivši da građani još uvijek imaju iste termine u kojima moraju prijaviti potrebu crpljenja, odnosno tri termina među kojima će birati dva koja im odgovaraju.
Osim toga, Peronja je naglasio da je istovremeno, kako bi se ublažile posljedice ovih izmjena, smanjena cijena crpljenja pa će tako od sada građani za dodatno crpljenje cisterne od pet metara kubičnih umjesto 244 kune plaćati 140 kuna.
– S ovom novom cijenom mi ćemo mjesečno uspjeti pokriti samo materijalne troškove, ali morali smo dati sve od sebe. Nadamo se da će ove dvije mjere u paru biti najbolje što smo mogli učiniti i za sebe i za građane. Mislim da je ovo bio najbolji način da i nama i građanima ostane ‘glava iznad vode’. Sad ćemo vidjeti što će biti i tek na kraju godine ćemo moći znati jesmo li napravili pravu stvar, kazao je Peronja, naglasivši da smatra da će ovakav rasplet zadovoljiti većinu građana te da će među nezadovoljnima biti oni koji su problema s crpljenjem crne jame imali i ranije.
Ključ svega je, kako je kazao Peronja, presušeni gradski proračun, koji je do sad pokrivao sve ove troškove, a osim toga, naglasio je da je Zadar još uvijek jedini grad u Hrvatskoj koji vrši besplatno crpljenje crnih jama.