Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Sajam otvoren uz zvukove afričkih djembe bubnjeva

02.08.2010. 22:00
Sajam otvoren uz zvukove afričkih djembe bubnjeva


Sajam se još jednom održava pod sloganom “Živjeti dobro”. Ovaj slogan ilustrira odgovor udruge “Eko-Zadar” na recesijski pesimizam, kazala je Atana Grbić, predsjednica Udruge Eko-Zadar
Sajam zdrave hrane i tradicijskih proizvoda “Dani sunca”, koji već tradicionalno sedamnaest godina zaredom organizira Udruga Eko-Zadar, otvoren je sinoć na zadarskoj rivi. Samo otvorenje ovogodišnjih “Dana sunca” bilo je netipično, a sajam je otvoren bez klasičnih priča uz zvuke afričkih djembe bubnjeva Zadarskih bubnjara.
Zadarski bubnjari su skupina amaterskih bubnjara koji svirajući plemenske ritmove pozivaju na iskonsku povezanost čovjeka s ostalim jedinkama “globalnog plemena” i podsjećaju na neizdvojivost čovjeka iz konteksta njegova okoliša. Njihov voditelj je Mladen Antišin, liječnik i učitelj transcedentalne meditacije, a kako smo saznali zvuci bubnja djeluju smirujuće i pozitivno na rad mozga te su vrlo dobri kao antistres terapija. Otvorenju su nazočili brojni prolaznici koji su sa zanimanjem gledali bubnjare, a Atana Grbić, predsjednica udruge kazala nam je više o ovom sajmu.
– Sajam se još jednom održava pod sloganom “Živjeti dobro”. Ovaj slogan ilustrira odgovor udruge “Eko-Zadar” na recesijski pesimizam, te je upravo s razlogom pokretanja šire javne rasprave o alternativnim odgovorima na postojeću ekonomsku situaciju za utorak zakazana javna tribina pod nazivom “Izići iz krize: Osobni odgovor na globalni izazov”, a održat će se s početkom u 19 sati u Bavčevića dvoru, kazala je Atana Grbić dodajući kako će tribinu voditi Zoran Skala, viši savjetnik za razvojne i međunarodne projekte u Zavodu za prostorno uređenje Primorsko-goranske županije i Dejana Vorkapić Mišković, predsjednica Udruge za poboljšanje kvalitete života “Terra- Zadar”.
– U drevna vremena bubnjevima su se pozdravljale razne manifestacije. Bubnjevi predstavljaju snagu, ali njima izražavamo i dobrodošlicu ovom sajmu, rekao je Antišin otvarajući sajam nakon čega su se začuli zvuci desetak bubnjara.
Na ovogodišnjem sajmu “svojih ruku djelo” prodaje 12 izlagača s raznovrsnim tradicijskim proizvodima i ekološki uzgojenom hranom. Među štandovima moguće je vidjeti proizvode obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava, nekoliko tvrtki i Doma za starije i nemoćne osobe Zemunik – koji se predstavlja s proizvodima nastalim u radnoj terapiji. Na štandovima je izloženo dosta proizvoda poput alkoholnih i bezalkoholnih pića, vina, eko hrane, slastica, ljekovitih pripravaka i tradicijskih suvenira te ručno izrađene obuće od prirodnih materijala.