Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Slijedi uređenje trga Pod lipan

02.08.2010. 22:00
Slijedi uređenje trga Pod lipan


Postavljanje oborinske odvodnje, gornjeg sloja asfalta na kolnik duž cijele rive, uređenje parkirališta i trga Pod lipan obuhvaćeno je u jednom projektu. Procijenjen je na oko 5 milijuna kuna, projektna dokumentacija je gotova, a planiramo uskoro objaviti natječaj, kaže Joso Klapan, načelnik Općine Novigrad


Radovi na obnovi drugog dijela novigradske rive devastirane tijekom Domovinskog rata privode se kraju. Kako kaže Joso Klapan, načelnik Općine Novigrad, nada se da će se sve završiti u rujnu, a rok za završetak radova je produljen do 1. studenoga.
– U dogovoru s Turističkom zajednicom općine Novigrad zbog dolaska turista i pojačanog prometa, teški radovi su obustavljeni tijekom sezone. Ali radi se i dalje i to na popločavanju rive, na takozvanim tihim radovima. Potrebno je još postaviti javnu rasvjetu, urediti zelenilo i staviti gornji sloj asfalta. Procijenili smo da je zbog vremenskih uvjeta, zelenilo povoljnije posaditi nakon ljeta, kaže Klapan.
Kako nastavlja, u međuvremenu je započela i treća faza na izgradnji sustava odvodnje.
– Zbog toga je prostor za izvođenje radova bio stiješnjen. Neke detalje smo naknadno uvrštavali u projekt pa sve malo kasni, govori Klapan.
Prvih 560 metara obalnog zida rekonstruirano je tijekom 2002. i 2003. godine, u što je uloženo 6,5 milijuna kuna. Obnova drugog dijela rive dugog 460 metara sa 15 miljuna kuna financira se preko projekta EIB-2 (Europske investicijske banke) posredstvom Ministarstva mora.
Sanacija drugog dijela rive znatno je skuplja od prvog dijela, zato što je cijeli taj dio rive napravljen na nasipu, geotehnički vrlo nestabilnom terenu.
Kao važan preduvjet nastavku obnove rive u cijeloj njenoj dužini već je ranije postavljen i obalni kanalizacijski kolektor.
U drugom dijelu rive je postavljena oborinska odvodnja, no u prvom se tek treba postaviti. Nakon što se taj dio još jednom raskopa, u listopadu bi se kolnik duž cijele rive trebao presvući još jednim slojem asfalta. Tada slijedi uređenje parkirališta, a i trg Pod lipan bi trebao zasjati u novom ruhu, popločan kamenim pločama.
– Postavljanje oborinske odvodnje, gornjeg sloja asfalta na kolnik duž cijele rive, uređenje parkirališta i trga Pod lipan obuhvaćeno je u jednom projektu. Procijenjen je na oko 5 milijuna kuna, projektna dokumentacija je gotova, a planiramo uskoro objaviti natječaj, kaže Klapan.