Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Veliko slavlje prepoznatljive klapske smotre

02.08.2010. 22:00
Veliko slavlje prepoznatljive klapske smotre


Organizatori susreta klapa predstavili su i nosač zvuka “Raspivano Bibinje – 30 godina”
U povodu ovogodišnjeg 30. jubilarnog susreta klapa Raspivano Bibinje 2010, koji se održava dva dana – u petak 6. kolovoza i subotu 7. kolovoza danas je u konobi “Ribar Jere” na bibinjskoj Punti Rožica održana konferenciju za novinare. Općinski načelnik Nino Šimunić, predsjednik Općinskog vijeća Ivan Šimunić i zamjenica predsjednika Turističke zajednice Katarina Kandić tom su prigodom su predstavili i nosač zvuka “Raspivano Bibinje – 30 godina “.
“Raspivano Bibinje” zasigurno je najpoznatiji i najstariji klapski događaj u Zadarskoj županiji. Prvi susret klapa održan je 30. srpnja daleke 1977. godine. Za vrijeme Domovinskog rata 1991. i 1992. godine te 2006. godine zbog kiše susret nije bio održan.
Početak smotra veže se uz klapu Fortuna, koja je nakon svojih nastupa na Omiškom festivalu odlučila sličan događaj organizirati i u Bibinjama. Organizator je bio KUD “Ivan Goran Kovačić”, a glavni operativac Šime Šimunić, današnji predsjednik KUD-a. Pred nekoliko godina organizaciju je preuzela Općina Bibinje i zajedno s Turističkom zajednicom nastavila uspješno organizirati bibinjske susrete klapa.
– Zahvaljujemo svim pokretačima i svim dosadašnjim organizatorima autentičnih susreta klapa bez kojih ovakva manifestacija zasigurno ne bi bila jedna od najprepoznatljivijih klapskih događanja ne samo u Zadarskoj županiji, već i na području sjeverne Dalmacije i šire, poručila je Kandić.
Već nakon prve godine susret klapa nametnuo se kao jedno od centralnih ljetnih događanja na području sadašnje Zadarske županije i postao pravi brand Bibinja. Mnogi naši turisti i planiraju godišnji odmor prema datumu održavanja “Raspivanog Bibinja”, rečeno je u bibinjskoj konobi “Ribar Jere”.
– U prigodi 30. jubilarnog susreta klapa izdali smo dva nosača zvuka s pjesmama s dosadašnjih susreta ‘Raspivano Bibinje’. Na prvom nosaču zvuka su klape iz Bibinja i zadarskog područja, a na drugom eminentne gostujuće klape koje su nastupale u Bibinjama. Izdavač kompilacije je Općina Bibinje, dok je glazbeni urednik Zoran Gugić, rekao je Ivan Šimunić.
– Kako nam se mnogi javljaju i jednostavno nemamo toliko mjesta da ih sve primimo, odlučili smo za jubilarno 30. ‘Raspivano Bibinje’ festival produžiti na dva dana, pojasnio je Nino Šimunić. Nastupit će ukupno 18 klapa. Prve večeri uz besplatan ulaz nastupit će klape sa zadarskog područja. U subotu će pak ulaznica koštati 20 kuna, a nastupit će gostujuće klape i domaćini. Uvjeren sam da će publika s posebnim guštom uživati na ovogodišnjem jubilarnom 30. susretu, reći će Nino Šimunić.
Sudionicima prve večeri organizator će uručiti zahvalnice, dok će klapama sa subotnje večeri biti uručena brončana statua, rad akademskog kipara kipara Petra Dolića, najvećeg kiparskog talenta mlađe generacije.
– Bibinje se ponosi bogatstvom svog kulturnog naslijeđa. Ljubav prema klapskoj pjesmi samo je dio tog bogatstva, zaključio je Nino Šimunić.