Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Hoteli zvani čežnja

02.08.2011. 22:00
Hoteli zvani čežnja


“Hotelska čežnja” na otoku se osobito intenzivirala zadnjih nekoliko godina od kada se najavljuje izgradnja TN Mačjak Šumljak i luksuznog hotela Preko. Na žalost investitora, lokalne samouprave, ali i žitelja otoka za koje bi se otvorenjem novih turističkih kapaciteta otvorila i brojna radna mjesta, projekti ne idu baš glatko


Hoteli su još nedosanjani turistički san otoka Ugljana. “Hotelska čežnja” na otoku se osobito intenzivirala zadnjih nekoliko godina od kada se najavljuje izgradnja turističkog kompleksa u uvali Prtljug – TN Mačjak Šumljak s hotelom visoke kategorije, vilama i apartmanima te izgradnja hotela Preko, luksuznog objekta sa pet zvjezdica koji će se graditi u centru Preka, na mjestu starog hotela izgrađenog 70-ih godina prošlog stoljeća.
Na žalost investitora, lokalne samouprave, ali i žitelja otoka za koje bi se otvorenjem novih turističkih kapaciteta otvorila i brojna radna mjesta, projekti ne idu baš glatko.
Razlog je, tvrde investitori, gospodarska kriza koja je od 2008. godine na ovamo veliki uteg novim investicijama.
Hotel sa četiri zvjezdice
Kao što smo nedavno izvijestili, Općina Preko je u srpnju objavila javni natječaj kojim traži kupca 38,4 hektara zemljišta u uvali Prtljug, namijenjenog izgradnji turističkog kompleksa visoke kategorije – TN Mačjak – Šumljak. Početna cijena zemljišta je 25 eura po metru četvornom, a u uvjetima natječaja stoji da je kupac na spomenutom zemljištu dužan izgraditi hotel s minimalno četiri zvjezdice. Podsjetimo da je ovaj kompleks prema najavama nakadašnjeg investitora već odavno trebao biti izgrađen. No najprije se situacija zakomplicirala zbog neriješenih vlasničkih odnosa između države i Općine Preko, a potom je došla i recesija.
– Zemljište je sad vlasnički čisto, u posjedu je Općine Preko i budući investitor neće imati nikakvih prepreka da odmah započne s investicijom. Na raspisivanje novog natječaja odlučili smo se jer je tvrtka Deep Blue koju smo izabrali na prvom natječaju više puta prolongirala rokove. I njih je ‘dotukla’ recesija, nisu nikako mogli prikupiti novce za realizaciju planiranog, pa smo neko vrijeme imali strpljenja te je Općinsko vijeće Preka u više navrata prihvaćalo to prolongiranje rokova. No nismo mogli više čekati i raspisali smo novi natječaj, govori načelnik Općine Preko Ante Jerolimov, koji na upit o očekivanjima od aktualnog natječaja odgovara:
Jerolimov umjereno optimističan
– Nisam baš siguran da će već u ovom krugu natječaja biti zainteresiranih investitora. No za Općinu Preko ovaj je projekt od izuzetne važnosti. Između ostalog i zbog zapošljavanja lokalnog stanovništva jer bi naselje otvorilo 300-tinjak stalnih i 150 sezonskih radnih mjesta. Stoga ne odustajemo od projekta i vjerujem da će TN Mačjak Šumljak prije ili kasnije od lijepe ideje postati realnost, rekao je Jerolimov.
Zemljište u uvali Prtljug, kako smo već spomenuli, u vlasništvu je Općine Preko pa lokalna samouprava može barem donekle diktirati što i kada s njime. No zemljište u centru Preka koje je rušenjem starog hotela prije dvije godine pretvoreno u parkiralište u privatnom je vlasništvu. Podsjetimo da je stari hotel Preko 2007. godine od varaždinske tvrtke Coning, u vlasništvu Radimira Čačića, kupila tvrtka Jupiter Adria, koja je u međuvremenu u Preku otvorila i marinu sa 95 nautičkih vezova. Prije četiri godine novi su vlasnici najavljivali da će novi hotel biti otvoren još za turističku sezonu 2010. godine. No ni godinu dana nakon najavljene finalizacije projekta, gradnja hotela nije niti započela!
Iva Žaja, direktorica strategije i razvoja u Jupiter Adriji, kao primarni razlog dužeg zastoja na projektu navodi otežan proces pronalaska financiranja za gradnju projekta.
– Iako je u svibnju 2010. objavljeno da smo u završnoj fazi pregovora oko kreditnih sredstava, nismo se dogovorili oko uvjeta financiranja i do danas nismo pronašli banku koja bi pratila razvoj i gradnju projekta, govori Žaja, ističući da Jupiter Adria nije odustala od gradnje hotela u Preku.
Teško do novaca
Početak radova kao i otvorenje hotela, navodi ona, ovisi o pronalasku izvora financiranja.
– Predviđamo da će proces od početka radova do otvorenja trajati oko 12 mjeseci, no vrlo teško nam je predvidjeti u kojem trenutku će financiranje biti osigurano, rekla je Žaja.
Podsjetimo da bi luksuzni hotel imao 58 soba, tri dvorane za sastanke, restoran s vanjskom terasom, bazenom i vrtom za relaksaciju, koktel&lounge bar te veliku promenadnu terasu uz obalu marine Preko. Prema prvoj procjeni projekt bi investitora stajao oko 15 milijuna kuna, ali padom cijena uzrokovanih recesijom računa se da bi hotel mogao biti jeftiniji i 3 milijuna eura.
Hoteli su generatori turističkog razvoja te se njihov nedostatak na Ugljanu i Preku, koje je davne 1968. godine ponijelo titulu najturističkijeg mjesta na Jadranu, danas uvelike osjeća.
Kapaciteti u kućnoj radinosti Preka iznose oko 1.000 kreveta. No Preko, tvrde upućeni, ima sve uvjete za dnevni promet od čak 5.000 turista. U mjestu za početak planiraju da ta brojka dosegne barem 2.000 gostiju dnevno, kako je to bilo prije Domovinskog rata.
Rješenje tog problema, dakako, su hoteli.
Tako osim očekivanja novog hotela na mjestu starog, u Preku postoje planovi i volja za uređenjem hotelskih objekata na još dvije lokacije.
Prvi bi bio u zgradi stare uljare koja se nalazi na najatraktivnijoj lokaciji u mjestu, a drugi u zgradi odmarališta HEP-a koje se nalazi na pola puta između centra mjesta i trajektne luke.
No i ovi su hoteli, za sada, samo lijepa ideja.