Kad je hitno, zubara ni za lijek

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
renata_bek
Zvonko KUCELIN
Renata Bek, ravnateljica zadarskog Doma zdravlja

Ako turist ili sugrađanin ima problema sa zuboboljom kasno noću ili tijekom vikenda, pomoć jedino može potražiti u kućnoj ljekarni ili odlaskom u Hitnu pomoć gdje će mu liječnik propisati analgetik. Dežurni stomatolog na području Zadarske županije ne postoji. No postoji još jedna mogućnost koja je na raspolaganju turistima, a to je da pomoć potraže u privatnoj stomatološkoj ordinaciji.

Ravnateljica Doma zadravlja Renata Bek kazuje da nije riješeno dežurstvo sa stomatološkim ordinacijama koje su ugovorom vezane za HZZO, a niti s jedinicama lokalne samouprave koje bi trebale sudjelovati u rješavanju ovog problema.

- Predviđeno je reformom Hitne pomoći postojanje dežurstva stomatologa. Taj je plan u pripremi i radi se na tome. Tijekom vikenda imamo pedijatra koji stoji na raspolaganju svima onima koji su u potrebi, dodaje Bek.

Privatni stomatolog dr. Damir Zekić upoznat je s ovim problemom te je kazao da bi, prije svega, trebalo raditi na tome da pacijenti ne dođu u situaciju da trebaju kasno noću ili tijekom vikenda stomatologa.

- Potrebno je voditi brigu o oralnoj higijeni i redovito posjećivati svog stomatologa. Dom zdravlja ovaj problem nepostojanja dežurnog stomatologa trebao bi riješiti s ordinacijama koje su ugovorom vezane za HZZO, zaključuje dr. Zekić.

Kako funkcionira oralna zaštita na otoku Ugljanu koji, također, nema dežurnog stomatologa, doznali smo od dr. Ankice Jurin, stomatologinje u Preku.

- Od 1990. godine imam ordinaciju u Preku koja se nalazi u sklopu moje obiteljske kuće i jedini sam stomatolog koji živi na otoku. K meni pacijenti dolaze kad god im je potrebno, i to čak znaju doći s trajektom iz Zadra u slučaju zubobolje. Imam određeno radno vrijeme ordinacije, ali to je samo formalno. Pacijentima sam dostupna 24 sata dnevno, kazuje dr. Jurin.

 Na otoku Pašmanu u Neviđanima otvorena je stomatološka ambulanta s liječnikom koji nije stalno naseljen na otoku, već putuje. Takva je situacija i na Dugom otoku u Salima gdje djeluje stomatološka ordinacija s liječnikom koji svakodnevno putuje iz Zadra.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno