Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Kad je hitno, zubara ni za lijek

02.08.2011. 22:00
Kad je hitno, zubara ni za lijek


Ako turist ili sugrađanin ima problema sa zuboboljom kasno noću ili tijekom vikenda, pomoć jedino može potražiti u kućnoj ljekarni ili odlaskom u Hitnu pomoć gdje će mu liječnik propisati analgetik. Dežurni stomatolog na području Zadarske županije ne postoji. No postoji još jedna mogućnost koja je na raspolaganju turistima, a to je da pomoć potraže u privatnoj stomatološkoj ordinaciji.
Ravnateljica Doma zadravlja Renata Bek kazuje da nije riješeno dežurstvo sa stomatološkim ordinacijama koje su ugovorom vezane za HZZO, a niti s jedinicama lokalne samouprave koje bi trebale sudjelovati u rješavanju ovog problema.
– Predviđeno je reformom Hitne pomoći postojanje dežurstva stomatologa. Taj je plan u pripremi i radi se na tome. Tijekom vikenda imamo pedijatra koji stoji na raspolaganju svima onima koji su u potrebi, dodaje Bek.
Privatni stomatolog dr. Damir Zekić upoznat je s ovim problemom te je kazao da bi, prije svega, trebalo raditi na tome da pacijenti ne dođu u situaciju da trebaju kasno noću ili tijekom vikenda stomatologa.
– Potrebno je voditi brigu o oralnoj higijeni i redovito posjećivati svog stomatologa. Dom zdravlja ovaj problem nepostojanja dežurnog stomatologa trebao bi riješiti s ordinacijama koje su ugovorom vezane za HZZO, zaključuje dr. Zekić.
Kako funkcionira oralna zaštita na otoku Ugljanu koji, također, nema dežurnog stomatologa, doznali smo od dr. Ankice Jurin, stomatologinje u Preku.
– Od 1990. godine imam ordinaciju u Preku koja se nalazi u sklopu moje obiteljske kuće i jedini sam stomatolog koji živi na otoku. K meni pacijenti dolaze kad god im je potrebno, i to čak znaju doći s trajektom iz Zadra u slučaju zubobolje. Imam određeno radno vrijeme ordinacije, ali to je samo formalno. Pacijentima sam dostupna 24 sata dnevno, kazuje dr. Jurin.
 Na otoku Pašmanu u Neviđanima otvorena je stomatološka ambulanta s liječnikom koji nije stalno naseljen na otoku, već putuje. Takva je situacija i na Dugom otoku u Salima gdje djeluje stomatološka ordinacija s liječnikom koji svakodnevno putuje iz Zadra.