Na millennium jumpu otkriveno deset melanoma

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Zvonko KUCELIN
Nikako se ne preporučuje izlaganje suncu u vremenu od 10 do 16 sati, a upravo u tom je vremenu održan Millennium jump

Mnogobrojni sudionici ovogodišnjeg Dm millennium jumpa imali su priliku obaviti dermatološki pregled pod vodstvom stručnog tima sastavljenog od petnaest dermatologa. Među njima bila je i dr. Vedrana Bulat koja je iznijela podatak o završenom velikom dermatološkom pregledu sudionika. Na postavljenim štandovima pregledano je oko 500 sudionika svih dobi, a kod njih deset otkriven je melanom.

- Osobe kod kojih je otkriven melanom uputili smo na eksciziju, odnosno na operativni zahvat odstranjenja madeža. Također, primijetili smo da je nekoliko osoba imalo displastične madeže. Savjetovali smo im da se jave dermatolozima koji će detektirane madeže dalje pratiti ili će biti odstranjeni, kazuje Bulat. Riječ je o madežima, koji ako se na vrijeme kirurški ne uklone, neki od njih mogu prijeći u maligni melanom.

Dr. Bulat upozorava na štetnost izlaganju suncu bez odgovarajuće zaštite.

- Obavezna je fotozaštita koja podrazumijeva korištenje kreme s visokom zaštitnim faktorom 50+. Također, potrebno je da se svaka dva sata nanosi bez obzira jeste li u hladu ili u moru. Mnogi su često u zabludi kad misle da ako se kupaju u moru ili sjede u hladu da na njih sunčevo zračenje ne utječe, kazuje dr. Bulat.

Nikako se ne preporučuje izlaganje suncu u vremenu od 10 do 16 sati, a upravo u tom je vremenu održan Millennium jump. Dermatolozi su primijetili da su sudionici Millenium jumpa imali izgorenu kožu, crvenu kao rajčice.

- Ljudi zaboravljaju da je koža organ koji sve pamti. Djeca koja su do desete godine života izgorjela i imali su opekline imaju povećani rizik od pojave melanoma, napominje dermatologinja.

Mnogi misle da bi, ako se ne izlažu suncu, mogli oboljeti od rahitisa zbog nedostatka vitamina D. No dermatologinja kazuje da se vitamin D uvijek može uzimati oralno.

- Zadar, Split i Dubrovnik su gradovi koji imaju veliki broj sunčanih sati i brojni građani još misle da sunce nije štetno. Osobito sunce negativno utječe na osobe koje se povremeno izlažu sunčevim zrakama, odnosno koji iz kontinentalnih dijelova Hrvatske dođu na ljetovanje na more i brzo izgore, a koža, na kraju, sve vrati, zaključuje dr. Bulat.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno