Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Otvara se penjalište u zapuštenom kamenolomu

02.08.2011. 22:00
Otvara se penjalište u zapuštenom kamenolomu


U planu nam je da za nekoliko dana sve bude gotovo, kako bi Dugi otok u što kraćem roku postao važna penjačka destinacija na području Zadarske županije pa i šire, kazao je Petešić


Na Dugom otoku otvara se penjalište u starom zapuštenom kamenolomu. Prema mišljenju mnogobrojnih Dugootočana, novopostavljeno penjalište bit će uistinu dugootočni magnet kojem neće moći odoljeti mnogobrojni domaći i strani planinari.
Naime, članovi Športsko-penjačke sekcije PD Paklenica sudjelovali su u izradi penjališta na Dugom otoku koje se nalazi u starom kamenolomu između Luke i Savra. Ideju je osmislio Saljanin Ferdinando Petešić te svoju zamisao predstavio čelnim ljudima Turističke zajednice Dugog otoka. Uvidjevši opravdanost ideje Saljanina Petešića, Turistička zajednica i Općina Sali odlučile su financijski podržati projekt kako bi pridonijeli proširenju dugootočne turističke ponude.
Međutim, kako ističe začetnik ideje Petešić, tek je prva faza gotova, ali ipak ona najvažnija. Uz veliki trud i cjekodnevni rad uspjelo se doći do samog pristupa stijeni.
Osim što se kosila trava da bi bio lakši pristup terenu, odronjavalo se sve ono što se dalo odroniti sa stijene. Također, izrađivali su se stolovi i stolice u nastojanju da okruženje poprimi obrise prave izletničko-športske destinacije.
Postavljena su sidrišta, signalizacija i smjerovi, bez obzira što vrijeme nije bilo naklonjeno članovima Športsko penjačke sekcije PD Paklenica te su bili prisiljeni prestati s radom.
– U planu nam je da za nekoliko dana sve bude gotovo, kako bi Dugi otok u što kraćem roku postao važna penjačka destinacija na području Zadarske županije pa i šire, kazao je Petešić.
Osim što se radilo, također, uživalo se i u morskim delicijama, a za što su zaslužni domaćini Saljani.