Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Solana Nin dobila Muzej soli

02.08.2011. 22:00
Solana Nin dobila Muzej soli


U sklopu Solane Nin sinoć je otvoren Muzej soli i suvenirnica u kojoj mnogi znatiželjni posjetitelji mogu kupiti uspomenu na posjet solani.
Uz prigodne note klapske pjesme goste su dočekale slasne delicije izrađene s posebnom vrstom nerefinirane soli – ninskim Cvijetom soli, francuski «Fleur de Sel», a bazni menu bio je izrađen po recepturi poznatog hrvatskog chefa, Mate Jankovića.
– Želimo kupcima približiti važnost ekosoli. Rimski carevi uživali su u punoći i blagodati rimske soli, a mi ubuduće imamo priliku uživati u blagodatima ninske soli, rekao je direktor Solane Nin Damir Oštrić.
Direktorica Turističke zajednice grada Nina Marija Dejanović istaknula je kako Hrvatska od sada ima svoj prvi Muzej soli.
Solana Nin jedna je od rijetkih solana koja proizvode sol na tradicionalan i prirodan, ekološki način. Prostire se na površini od 55 ha u ninskoj laguni, a datira iz rimskog doba, a od 2002. godine posluje kao privatna tvrtka sa sjedištem u Ninu. Premium proizvod Solane Nin je Cvijet soli koji se čak izvozi u daleki Japan. On je najkvalitetnija, nerafinirana morska sol. Dobiva se isključivo u idealnim vremenskim uvjetima, a skuplja se u ranim jutarnjim satima i kasno navečer kad nema vjetra. Pojavljuje se na površini mora kao tanki sloj listića soli, poput latica cvijeća, koji se ubire ručno, mikronskim sitima.