Vladajući marginaliziraju umirovljenike

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
hsu_jelenic
Adam VIDAS
Branislav Jelenić (HSU): Predvidjeli smo politički neuspjeh Bloka

Koalicija "Blok - Umirovljenici zajedno" najavila je da će, ako se pokaže točnim da cijeli iznos za koji će se u sljedeće dvije godine povećati prihodi odlazi na veće troškove kamata, što bi značilo da u iduće tri godine u Državnom proračunu neće biti novca za rast mirovina, napustiti Nacionalno vijeće za umirovljenike i starije osobe. Blok od Vlade traži da odmah započne s mirovinskom reformom kako bi već tijekom 2012. godine mirovine sa sadašnjih 39 došle na 50 posto prosječne hrvatske plaće, a nakon toga u što skorijem vremenu i na planiranih 75 posto.

Podsjetimo da je Vlada još prije dvije godine suspendirala usklađivanje mirovina, koje bi prvi put trebale rasti tek u rujnu sljedeće godine. Iz koalicije "Blok - Umirovljenici zajedno" su na Vijeću za umirovljenike zatražili da Vlada odmah ukine odredbu o zamrzavanju mirovina i iznađe u proračunu oko 60 milijuna kuna koliko bi to odmrzavanje ove godine stajalo državu.

Predstavnici zadarskih stranaka umirovljenika su, iako situaciju promatraju s potpuno suprotnih pozicija, uvjerenja da Vlada zahtjevima Bloka neće udovoljiti.

Branislav Jelenić, predsjednik Županijske organizacije HSU-a, ističe da su on kao i većina članstva HSU-a, uključujući i vodstvo stranke, predvidjeli politički neuspjeh Bloka, a također i njihov neminovni razlaz s Vladom.

- Koaliciju 'Blok - umirovljenici zajedno' čine uglavnom bivši članovi HSU-a koji su se nezadovoljni svojim pozicijama u stranci priklonili Vladi i ušli u njeno Nacionalno vijeće za umirovljenike i starije osobe. Sve kako bi se pozicionirali na političkoj sceni kao, tobožnji, istinski predstavnici umirovljenika. Riječ je o ljudima koji zapravo i nemaju organiziranu infrastrukturu stranke, a ni članstvo, tako da i nisu mogli ništa bitno učiniti.

Jasno je da su svi njihovi istupi kroz Nacionalno vijeće bili marginalizirani, što smo mi i očekivali da će se dogoditi. Jer riječ i jest o marginalnoj skupini kojoj je glavni cilj bio priskrbiti pažnju umirovljeničke javnosti, zaključuje Jelenić.

Dalibor Masnov, tajnik Gradske organizacije DSU-a, s druge pak strane podržava sva nastojanja "Bloka - umirovljenici zajedno". No ipak, ni on nije optimističan kad je riječ o izglednosti ostvarenje tih nastojanja.

- Koalicija 'Blok - Umirovljenici zajedno' jedna je snažna organizacija u kojoj zajednički nastupa šest umirovljeničkih opcija, uključujući DSU. Svi osim HSU-a. Nažalost i unatoč tomu vrlo je vjerojatno da Vlada neće prihvatiti zahtjeve Bloka, govori Masnov, ističući da je u jednakoj mjeri vjerojatno da Blok na sljedećim izborima neće dati podršku HDZ-u, a nastupit će u koaliciji s Akcijom socijaldemokrata Hrvatske.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno