Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Vladajući marginaliziraju umirovljenike

02.08.2011. 22:00
Vladajući marginaliziraju umirovljenike


Jasno je da su svi njihovi istupi kroz Nacionalno vijeće bili marginalizirani, što smo mi i očekivali da će se dogoditi. Jer riječ i jest o marginalnoj skupini kojoj je glavni cilj bio priskrbiti pažnju umirovljeničke javnosti, zaključuje Branislav Jelenić


Koalicija “Blok – Umirovljenici zajedno” najavila je da će, ako se pokaže točnim da cijeli iznos za koji će se u sljedeće dvije godine povećati prihodi odlazi na veće troškove kamata, što bi značilo da u iduće tri godine u Državnom proračunu neće biti novca za rast mirovina, napustiti Nacionalno vijeće za umirovljenike i starije osobe. Blok od Vlade traži da odmah započne s mirovinskom reformom kako bi već tijekom 2012. godine mirovine sa sadašnjih 39 došle na 50 posto prosječne hrvatske plaće, a nakon toga u što skorijem vremenu i na planiranih 75 posto.
Podsjetimo da je Vlada još prije dvije godine suspendirala usklađivanje mirovina, koje bi prvi put trebale rasti tek u rujnu sljedeće godine. Iz koalicije “Blok – Umirovljenici zajedno” su na Vijeću za umirovljenike zatražili da Vlada odmah ukine odredbu o zamrzavanju mirovina i iznađe u proračunu oko 60 milijuna kuna koliko bi to odmrzavanje ove godine stajalo državu.
Predstavnici zadarskih stranaka umirovljenika su, iako situaciju promatraju s potpuno suprotnih pozicija, uvjerenja da Vlada zahtjevima Bloka neće udovoljiti.
Branislav Jelenić, predsjednik Županijske organizacije HSU-a, ističe da su on kao i većina članstva HSU-a, uključujući i vodstvo stranke, predvidjeli politički neuspjeh Bloka, a također i njihov neminovni razlaz s Vladom.
– Koaliciju ‘Blok – umirovljenici zajedno’ čine uglavnom bivši članovi HSU-a koji su se nezadovoljni svojim pozicijama u stranci priklonili Vladi i ušli u njeno Nacionalno vijeće za umirovljenike i starije osobe. Sve kako bi se pozicionirali na političkoj sceni kao, tobožnji, istinski predstavnici umirovljenika. Riječ je o ljudima koji zapravo i nemaju organiziranu infrastrukturu stranke, a ni članstvo, tako da i nisu mogli ništa bitno učiniti.
Jasno je da su svi njihovi istupi kroz Nacionalno vijeće bili marginalizirani, što smo mi i očekivali da će se dogoditi. Jer riječ i jest o marginalnoj skupini kojoj je glavni cilj bio priskrbiti pažnju umirovljeničke javnosti, zaključuje Jelenić.
Dalibor Masnov, tajnik Gradske organizacije DSU-a, s druge pak strane podržava sva nastojanja “Bloka – umirovljenici zajedno”. No ipak, ni on nije optimističan kad je riječ o izglednosti ostvarenje tih nastojanja.
– Koalicija ‘Blok – Umirovljenici zajedno’ jedna je snažna organizacija u kojoj zajednički nastupa šest umirovljeničkih opcija, uključujući DSU. Svi osim HSU-a. Nažalost i unatoč tomu vrlo je vjerojatno da Vlada neće prihvatiti zahtjeve Bloka, govori Masnov, ističući da je u jednakoj mjeri vjerojatno da Blok na sljedećim izborima neće dati podršku HDZ-u, a nastupit će u koaliciji s Akcijom socijaldemokrata Hrvatske.