Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Kola u Kolanu

Autor: Josip Portada

02.08.2012. 22:00
Kola u Kolanu

Foto: Josip PORTADA



Za naše prijatelje iz Občine Starše pripremili smo bogat i zanimljiv program, no i oni su se potrudili. Zabava je bila izuzetno dobra i uz mještane općine Kolan i naših prijatelja iz Občine Starše, došli i brojni turisti, rekao je Ivo Butković, direktor TZ-a Općine Kolan
U Kolanu i Mandrama je održana manifestacija pod nazivom 2. noć Občine Starše na kojoj je sudjelovalo oko dvije stotine mještana Starša, brojni mještani Kolana, Mandri i Kolanjskog Gajca te oko tri tisuće turista.
Suradnja između Občine Starše u Sloveniji i Općine Kolan počela je u srpnju prošle godine kada su Bojan Kirbiš, župan Občine Starše i Josip Zubović, načelnik Općine Kolan potpisali Povelju o prijateljstvu. Na 2. noć Občine Starše stiglo je oko 200 mještana Starša. Pri dolasku gostiju u Kolan, djelatnice Turističke zajednice Općine Kolan dočekale su ih fritulama, raznim kolačima, sirom iz sirane „Gligora” i sirane „MIH”, domaćim vinom i rakijom. Navečer je u Kolanu i Mandrama održan folklorni i zabavni program.
– Za naše prijatelje iz Občine Starše pripremili smo bogat i zanimljiv program, no i oni su se potrudili. Iz Starša su došle dvije folklorne grupe i grupa glazbenika koji su svirali do kasno u noć. Zabava je bila izuzetno dobra i lijepo je što su, uz mještane općine Kolan i naših prijatelja iz Občine Starše, došli i brojni turisti, rekao je Ivo Butković, direktor Turističke zajednice Općine Kolan.
Gosti iz Slovenije došli su s nekoliko hladnjača sirovina i pripremili su četiri tisuće porcija raznih specijaliteta i slastica. Uz to, donijeli su i 400 litara vina.
– Mi smo, također, pripremili veliku količinu naših specijaliteta, posebno od plodova mora, a donijeli smo i dosta vina tako da je jela i pića bilo za više od četiri tisuće ljudi koliko se okupilo na Noći Občine Starše, rekao je Ivo Butković.
U folklornom dijelu programa nastupili su KUD „Franc Ilec” i KUD „Ivan Lončarić” iz Občine Starše i KUD „Bartul Kašić” iz Kolana. Gosti iz Slovenije su izveli niz svojih tradicionalnih plesova i pjesama, a članovi KUD-a „Bartul Kašić” su izveli tanac i pisme nakanat.
– Druženje između mještana Kolana i Občine Starše počelo je prošle godine nakon potpisivanja Povelje o prijateljstvu. Dva tjedna nakon potpisivanja Povelje u Kolanu je organizirana Večer Občine Starše, a u listopadu su mještani Općine Kolan posjetili Starše. Ove godine je sve bilo dobro organizirano. Naše smo prijatelje lijepo dočekali, bili su smješteni u Mandrama i u kampu, razgledali su mjesta općine Kolan, održan je zanimljiv folklorni program i velika zabava. Vjerujem kako će iduće godine biti još bolje, rekao je Ivo Butković.
2. noć Občine Starše organizirali su Općina Kolan i Turistička zajednica Općine Kolan, a u organizaciji su sudjelovali knjižnica „Šime Šugar Ivanov”, DVD Kolan i Komunalno društvo Kolan.