Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Pobjednici Venecije, Cannesa i Pule u glavnom programu

Autor: Valentina Pletikosić

02.08.2012. 22:00
Pobjednici Venecije, Cannesa i Pule u glavnom programu

Foto: Zvonko KUCELIN



Stanojkovski je naglasio kako još uvijek nisu sigurni hoće li se ulaznice za projekcije na Forumu naplaćivati, budući da neki distributeri inzistiraju na zatvorenim projekcijama jer su ulaznice jedini način uvida u gledanost, ali je dodao da će i u tom slučaju cijena biti simbolična
Od 25. do 31. kolovoza  održat će se treći zadarski filmski  festival Film Forum koji je od ove  godine dobio malo širi naziv pa se  sada službeno zove Avvantura Festival Film Forum Zadar, najavljeno  je na konferenciji za tisak koju su danas u Arsenalu održali organizatori.
– Ovogodišnje izdanje festivala u  glavnom programu, koji u fokusu  ima koporodukcije, ponovno donosi brojne nagrađivane hrvatske  premijere i u prvom redu zanimljive filmove, rekao je direktor  festivala Sergej Stanojkovski te u  nastavku izdvojio tek dio naslova  od 80-ak filmova koje ćemo krajem  kolovoza moći gledati na Forumu i  drugim lokacijama na kojima će se  održavati projekcije.
Stanojkovski je naglasio kako još  uvijek nisu sigurni hoće li se ulaznice za projekcije na Forumu naplaćivati, budući da neki distributeri inzistiraju na zatvorenim  projekcijama jer su ulaznice jedini  način uvida u gledanost, ali je dodao da će i u tom slučaju cijena biti  simbolična.
Festival je i ove godine financijski potpomogao Grad Zadar, što  je potvrdio i zamjenik gradonačelnika Darko Kasap:
– Usprkos krizi, Grad je procijenio kako je ovaj festival od  iznimnog značaja za promociju  grada, ne samo turističku nego i  gospodarsku. Promicanje Zadra  kao platforme za biznis, u ovom  slučaju filmski, jest i glavni cilj  ovog festivala. Grad je za potrebe  ovogodišnjeg Avvantura Festival  Film Foruma Zadar izdvojio  200.000 kuna, rekao je Kasap.
– U ovogodišnjem glavnom programu prikazat ćemo film “Faust”,  u režiji Aleksandra Sokurova, a  ovu neobičnu adaptaciju Goetheova djela venecijanski je žiri nagradio Zlatnom palmom. Tu je još i  pobjednik ovogodišnjeg Cannesa  “Amour”, redatelja Michaela Hanekea, zatim izraelski film “About  Off While Lies” redateljice Maye  Kenig, “Te Pier” Gerarda Hurleya,  “Baiknonur” njemačkog redatelja  Veita Helmera te još neki vrlo zanimljivi naslovi i, naravno, pobjednik ovogodišnje Pule, “Pismo  ćaći” u režiji Damira Čučića, rekao  je Stanojkovski te dodao kako će  ovogodišnji festival imati novi program “1st & 2nd Film”, u kojem će  biti prikazane prve i druge režije  igranih, animiranih i dokumentarnih filmova iz cijelog svijeta. Poseban naglasak organizatori stavljaju na Sekciju studentskih filmova te Sekciju kratkog filma, u  čijem će programu biti i jedan hrvatski predstavnik i to kratki film  “Mementorium” u režiji mladog zadarskog redatelja Erika Lončara.
– Veliko nam je zadovoljstvo što  ćemo prikazati i program “Klasici  na Jadranu”, i to filmove velikog  talijanskog redatelja Michelangela  Antoninija, a ove se godine obilježava i 100. godišnjica njegova  rođenja. Osim toga, dobili smo i  dopuštenje da jedan prizor iz njegovog filma “L’avventura” uzmemo  i za naš ovogodišnji plakat, rekao je  Stanojkovski te najavio kako ni ove  godine neće izostati masterclass  radionice, a one će ove godine biti  posvećene položaju žena u filmskoj  industriji, glazbi na filmu i televiziji  itd.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU