Saljanin Frka Petešić novi šef Ureda premijera

Slika korisnika valentinam
Kadrovske promjene u Banskim dvorima
Odlaskom Davora Božinovića na dužnost ministra policije, šef kabineta premijera trebao bi postati Frka Petešić čiji roditelji i brat upravo provode odmor u rodnim Salima
PIXSELL
Zvonimir Frka Petešić, Saljanin koji je trenutno veleposlanik RH u Maroku

Ako se obistine najave nekih medija, novi šef kabineta premijera Andreja Plenkovića trebao bi postati Zvonimir Frka Petešić, podrijetlom iz Sali na Dugom otoku. Frka Petešić je inače profesionalni diplomat, trenutno na dužnosti hrvatskog veleposlanika u Maroku gdje je imenovan u mandatu ministrice Vesne Pusić, a prema pisanju Večernjeg lista u utorak, on je, navodno, izjavio svojim kolegama da se vraća u Zagreb na novu dužnost. Naime, odlaskom Davora Božinovića na dužnost ministra unutarnjih poslova, predsjednik Vlade Plenković ostao je bez svog predstojnika Ureda, pa se, čini se, odlučio za svog kolegu s kojim dijeli diplomatsku prošlost, naročito suradnju u angažmanu oko organiziranja Frankofonije u kojoj je Frka Petešić od 2008. bio specijalni savjetnik osobnog izaslanika Predsjednika Republike.

Obitelj Zvonimira Frke Petešića jedna je od poznatijih saljskih obitelji. Njegov je otac, koji se trenutno nalazi u Salima na ljetnom odmoru, svojedobno emigrirao u Francusku, a ovih je dana u Sali doputovao i njegov drugi sin, Zvonimirov brat - saznajemo od Saljana.

To je cijenjena obitelj u Salima, ali nažalost zbog svog životnog puta i karijere koja ih drži u inozemstvu, ne posjećuju baš često mjesto rođenja svojih roditelja, saznajemo od našeg sugovornika Saljanina.

Zvonimir Frka Petešić u diplomaciji se jedno vrijeme iznimno orijentirao na razvijanje i promociju javne diplomacije, a nedavno je aktivno sudjelovao i na konferenciji o brendiranju Hrvatske u organizaciji Večernjeg lista, gdje je istaknuo kako Hrvatska, kao mala zemlja, mora puno više ulagati u aktivnosti na jačanju svoga prepoznavanja u svijetu kako ne bi zapala u grupu onih zemalja koje se masovno percipira kroz predrasude ili ih se pak smatra nevažnima. Upozorio je na toj konferenciji kako se upravo pasivne zemlje izlažu stereotipima tako da Hrvatska još uvijek mora raditi na svojoj atraktivnosti kako bi prevladala niz negativnih asocijacija koje se uz nju vezuju, a kao prednosti Hrvatske naveo je činjenicu da je ona srednjoeuropska i pretežito katolička zemlja u doticaju s pravoslavljem i islamom, a sve to kao članica Europske unije i NATO-a - navodi Večernji list od utorka.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno