Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

FOTOGALERIJA: Strastvena Carmen i ritmični Bolero na predivnoj pozornici ispred Sv. Donata

03.08.2018. 10:29
FOTOGALERIJA: Strastvena Carmen i ritmični Bolero na predivnoj pozornici ispred Sv. Donata


Strastvena Carmen i ritmični Bolero u izvedbi baletnog ansambla Carskog ruskog baleta iz Moskve jučer su ostavili Zadrane i goste bez daha dok su uživali u predivnoj izvedbi baletnog spektakla na veličanstvenoj otvorenoj pozornici drevnog Foruma.
Vječna priča o ljubavi i strasti te ljubavnom trokutu između Carmen, Don Joséa i popularnog toreadora Escamilla pretočena je u plesne pokrete balerina i baletana.
Izvrsnu izvedbu publika je pozdravila gromoglasnim pljeskom, nakon čega su plesači otišli na kratku pauzu te promjenu kostima i pripremu za Ravelov Bolero. Bolero je svojevrsno zamišljen kao baletna orkestralna kompozicija izvorno skladana kao balet kojega je naručila ruska glumica i plesačica Ida Rubinstein.
Inače, plesni ansambl Carskog ruskog baleta osnovali su 1994. godine Gediminas Taranda, solist Boljšoj Teatra i dobitnik mnogih nagrada i priznanja za plesače i koreografiju te Nikolaj Ankošin, solist baletne grupe Igor Mišejev Folk Dance. Ansambl je osnovan na inicijativu svjetski poznate primabalerine Maje Pliseckaje, svojevrsne kraljice ruskog baleta i simbolom Boljšoj teatra, koja postaje njihovim počasnim predsjednikom. Plesni ansambl broji 40 umjetnika iz najboljih baletnih škola Rusije u Moskvi, Sankt Peterburgu i Permu.
Djeluju pod mentorstvom uglednih baletnih učitelja, a njihovo stvaralaštvo temelji se na izvedbama klasičnih baletnih djela i plesnim uratcima suvremenih autora. Predstave uključuju virtuozan ples i prekrasne kostime Boljšoj i Mariinsky teatra.