Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Kombi kupljen, brod se gradi, projekti prolaze…

04.08.2018. 07:24
Kombi kupljen, brod se gradi, projekti prolaze…


Na sjednici Općinskog vijeća Općine Sv. Filip i Jakov pod predsjedanjem Igora Pedisića, predsjednika, Zoran Pelicarić Peco, općinski načelnik, je objavio kako su gotovini u iznosu od 100.000 kuna kupili kombi vozilo te da je u tijeku izgradnja općinskog broda sive boje.
– Kombi smo kupili u gotovini da nas umjesto 100.000 kuna putem oplate ne dođe preko 150.000 kuna. Općinski brod će imati oko sedam metara i motor od 50 konjskih snaga. Bit će porinut krajem mjeseca ili u rujnu, a sve radi naplate korištenje bova za sidrenje plovila. Naime, nakon izvrsnih rezultata naplate za parkiranje očekujemo znatne prihode i od naplate korištenja bova, poručio je Pelicarić dodavši kako će se brod koristiti i za potrebe odlaska na otok Babac.
– Općina je u prvih šest mjeseci imala 42 djelatnika te dva pripravnika. Općinski projekti nam prolaze preko 88 posto, ponosni smo na te rezultate, kazao je Pelicarić u obrazlaganju izvješća o radu u prvih šest ovogodišnjih mjeseci.
Završena je rekonstrukcija infrastrukture i popločavanje u ulici Kontrata u Turnju, nadstrešnica na tržnici, digitalizirano je kino dvorane Sveti Filip i Jakov koje se otvara u subotu navečer, 4. kolovoza.
– Izgrađeno je Sportsko igralište Kod bunara u iznosu od 1,1 milijun kuna. Ilirija je sudjelovala sa 300.000 kuna, a Općina s 800.00 kuna, navodi filipjanski načelnik.
Tu je još i uređenje groblja, sanitarni čvor na plaži Iza banja, oborinski kanal u Ulici Senjskih uskoka. Ugovorena je izgradnja nogostupa u naselju Sikovo, a u provedbi je projekt II. Faza kanalizacijskog sustava Sv. Filip i Jakov.
– Izgradnja i uređenje nerazvrstane prometnice sa pripadajućom infrastrukturom na Krču u Turnju vrijedan oko pet milijuna kreće u rujnu, izvođač radova je Sarađen, kaže Pelicarić ističući kako je poslove na održavanju nerazvrstanih cesta dobila tvrtka Golemi.
Projekt uređenja plaže Morovička nastavlja se nakon turističke sezone.
– Izgrađena je rampa za invalide za plažu koju koriste korisnici Doma za rehabilitaciju zvanog Stančić u iznosu od 400.000 kuna, Županije je sudjelovala sa 160.000 kuna, a Općina s 240.000 kuna, objašnjava.
Provedeni su postupci javne nabave za EU projekt Izgradnja i opremanje Reciklažnog dvorišta Općine Sveti Filip i Jakov.
– Kad je riječ o Aglomeraciji Biograd Pašman Tkon u prvih šest mjeseci se radilo intenzivno na određivanju trasa vodovoda i odvodnje kako bi se izbjegli imovinsko-pravni problemi. To je naša autocesta, međutim, javnost treba znati da će na 170 do 180 milijuna EU novca trebati uložiti najmanje 20 milijuna kuna iz općinskog proračuna, ističe Pelicarić.
– Moramo stvarati i nepopustljivo štititi koridore, prometne i infrastrukturne, to je naša sveta zadaća kako jedan od uvjeta opstanka i ostanka mladih naraštaja, mišljenja je Tomislav Demo, vijećnik vladajućeg HDZ-a.
Luka otvorena za javni promet lokalnog značaja u Svetom Filip i Jakovu je u fazi lokacijske dozvole. Postavljeno je 17 nova rasvjetna tijela na malom parapetu Turanj, plaži Iza banja i na parkiralištu kod filpjanske crkve. Za projekt Izgradnja i opremanje Reciklažnog dvorišta Općine Sveti Filip i Jakov odobreno je 2,5 milijuna kuna od strane Europske unije, a za EU projekt "Zaželi", gdje je posao našlo pet žena, 917.952,42 kune.
– Iskreno, u vremenskoj smo utrci da u zadanom roku apliciramo projekt izgradnje dječjeg vrtića Turanj u bivšem kampu u vrijednosti oko pet milijuna kuna. Vjerujem da ćemo uspjeti, jer je Vlada RH za te namjene osigurala oko pola milijarde kuna, rekao je Pelicarić.
Sad je ili nikad, tvrdi Pelicarić, da do 2020. godine iskoriste svoje prigode i da izvuku što više EU novaca za općinske projekte.
– U proteklom razdoblju kao i u ranijim za napomenuti je da su se sve aktivnosti poduzimale timski, kako s članovima Općinskog vijeća tako i stručnim suradnicima, naglasio je Pelicarić.
Jovita Pirović, oporbena vijećnica MODES-a, pohvalila je dosadašnji rad Nikoline Pedisić, voditeljice općinskih komunalaca, te se osvrnula na načelnikovo polugodišnje izvješće
– Vidi se puno pomaka i aktivnosti, međutim nedostaju kabine, tuševi i kante za smeće na Morovićki i Parapetu. Kad je riječ o koncesijama, sivoj zoni, onda iznajmljivač ležaljki nije dobio koncesiju na plažu već samo na iznajmljivanje ležaljki. Isto važi i za iznajmljivače plovila, zato neka komunalni redar u suradnji s drugim službama odradi svoj posao, pozvala je Pirović.
Donesena je odluka o izradi 12 UPU-a proizvodne zone i sportsko- rekreacijske zone Raštane Gornje, neizgrađenog građevinskog područja Sikovo, proširenje groblja Raštane Donje, proizvodne i sportsko-rekreacijske zove Sv. Petar, proizvodne i ugostiteljsko-turističke Turanj, proizvodne i sportsko-rekreacijske zone Sv. Filip i Jakov.
– Ukupna površina zona iznosi oko 90 hektara, obznanio je Jure Jelenić.
Sezonska parkirališna karta vrijedi od 01. svibnja do 30. listopada tekuće godine.
– Uz uvođenja toplog obroka jedan od najvažnijih projekata naše osnovne škole je produženi boravak za učenike prvog i drugog razreda. Osim OŠ Petar Preradović u Zadru i OŠ Krune Krstića u zadarskim Arbanasima prva smo škola koja ima produženi boravak, pohvalio se Pelicarić.
Donesena je odluka o davanju suglasnosti za raspisivanje natječaja za prodaju građevinskih parcela po cijeni koji utvrdi ovlašteni sudski vještak za procjenu vrijednosti nekretnina. Riječ je o zoni Rabatin kod nove osnovne škole u kojoj su oko 80 građevinskih parcela za izgradnju stambenih jedinica.