Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Zadarsku županiju predstavila Danijela Pedišić

03.08.2018. 12:50
Zadarsku županiju predstavila Danijela Pedišić


Povodom trodnevnog programa obilježavanja Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, odnosno 23. obljetnice vojno redarstvene operacije Oluja, danas je u dvorištu Providurove palače otvorena izložba fotografija pod nazivom "Volim svoju županiju".
U organizaciji Hrvatske zajednice županija završilo je treće izdanje foto natječaja "Volim svoju županiju". Baš kao i u prethodnima, cilj je bio fotografijom prikazati regionalni identitet i osigurati prepoznatljivost svake hrvatske županije. Natječaj je trajao od 1.ožujka do 20.travnja 2018. godine te su u tom periodu svi mladi umjetnici i kreativci imali prigodu objektivima uhvatiti posebnosti svojih krajeva i odabrane fotografije prijaviti na natječaj. Za natječaj je bilo važno zabilježiti zanimljive detalje, prirodne ljepote ili kulturnu i prirodnu baštinu te fotografije dostaviti putem aplikacije na službenoj facebook stranici Hrvatske zajednice županija.
Glavne nagrade, GoPro Hero5 kamere, dodjeljene su u dvije kategorije: najbolja fotografija prema broju glasova i prema izboru stručnog žirija. Također, u kategoriji najboljih fotografija prema izboru stručnog žirija autori su primili zahvalnice i prigodne poklone i to za osvojeno od 2. do 10. mjesta.
U ime Zadarske županije, koja je s Hrvatskom zajednicom županija organizator ove izložbe, sve nazočne pozdravio je dožupan Šime Mršić.
– Peti kolovoz 1995. je datum koji u novijoj hrvatskoj povijesti uvijek ima poseban značaj. Sjećamo se tog dana s ponosom i radosti jer smo tog trenutka napokon osjetili slobodu. Sjećamo se hrvatskih branitelja koji su čvrsto i odlučno obranili svoju zemlju i stvorili preduvjete za stvaranjem neovisne Hrvatske. Stoga i ove godine smatram primjerenim baš u ova tri dana pokazati cijelu lijepu našu Hrvatsku svim građanima, ali i svim našim gostima koje će put nanijeti u ovu našu palaču. Izložene fotografije nas vode na jedno simbolično putovanje kroz 21 hrvatsku županiju viđene okom ljudi koji u njima žive. Prigoda je ovo da upoznamo sve hrvatske županije u svoj njihovoj raznolikosti, istaknuo je dožupan Mršić.
I ovogodišnji stručni žiri predvodilo je iskustvo profesionalne fotografkinje, naše Zadranke, Mare Milin.
Pobjednik ovog, trećeg po redu natječaja je Lucijan Španić iz Ličko-senjske županije s fotografijom broda koji ostavlja trag propele u moru, a Mare Milin ju je prigodno posvetila Oliveru nazvavši je "Trag u beskraju". Drugo, odnosno treće mjesto stručnog žirija osvojili su Višnja Bolf iz Primorsko-goranske te Igor Lulić iz Brodsko-posavske županije.
Na izložbi u Providurovoj palači postavljena je 21 fotografija koja predstavlja svaku županiju pojedinačno plus dodatna, ona pobjednička. Zadarsku županiju predstavljala je Danijela Pedišić s fotografijom zadarskog zalaska sunca.