Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

[FOTO] PRIJAVLJENA BROJNA NASUKAVANJA I POGIBELJNE SITUACIJE Djelatnici Lučke kapetanije spašavali jedriličare i brodice u zadarskom arhipelagu, iz Preka žurno prevezli pacijenticu do Zadra

03.08.2019. 13:05
[FOTO] PRIJAVLJENA BROJNA NASUKAVANJA I POGIBELJNE SITUACIJE Djelatnici Lučke kapetanije spašavali jedriličare i brodice u zadarskom arhipelagu, iz Preka žurno prevezli pacijenticu do Zadra


Niti mjesec dana nakon olujnog nevremena koje je poharalo Zadar i okolicu te izazvalo popriličnu materijalnu štetu, sinoć nešto prije 21 sat nešto slično se ponovilo, mada manjeg intenziteta. No, ovoga puta umjesto brojnih porušenih stabala koja su padala po automobilima i prometnicama, najviše opasnih događanja bilo je na moru.
Službenici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) izvijestili su resorno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o nizu pomorskih nesreća i nezgoda, koje su se dogodile tijekom jučerašnjeg nevremena na moru, od obale Istre do Brača, u MRCC Rijeka zaprimiljeno je u relativno kratkom vremenu preko 140 poziva, od nautičara koji su zatražili neki oblik pomoći.
U nastavku donosimo kratki kronološki pregled događaja, uz napomenu da službenici svih nadležnih kapetanija na Jadranu trenutno obavljaju preglede oštećenih plovila i prikupljaju potrebne podatke u okviru očevida o uzrocima većega broja pomorskih nezgoda, stoga za neke događaje nije moguće dati cjeloviti pregled stanja (dimenzije i snage pogonskih strojeva na plovilima, vlasništva/zastave plovila, državljanstva, broj posade/putnika).
Što se tiče Lučke kapetanije Zadar, sinoć, 2.08. u 20.45 sati posredstvom ŽC112 u MRCC Rijeka zaprimljen je poziv sa dvije motorne brodice na Molatu zahvaćene jakim nevremenom, koje je u tom trenutku udar vjetra nosio prema obližnjoj obali, o čemu je informacija odmah prosljeđena u Lučku kapetaniju Zadar, čiji službenici su preuzeli daljnja spasilačka postupanja prema posadama na dojavljenoj poziciji, koji su nedugo potom spašeni od nasukavanja.
Sinoć, 2.08. u 21.05 sati u MRCC Rijeka zaprimljena je sljedeća dojava iz Zadarskog područja nadzora sigurnosti plovidbe, kada je posredstvom ŽC112 dojavljeno o 3 nasukane jedrilice u uvali Soline, na Velom Ižu, o čemu je obaviještena LK Zadar. S obzirom da su osobe sa jedrilica neozljeđene samostalno prešle na obalu, u spašavanje plovila angažirana je tvrtka specijalizirana za pružanje komercijalne pomoći plovilima na moru, čiji djelatnici su poduzeli aktivnosti odsukavanja jedrilica.
Sinoć, 2.08. u 21.16 sati ŽC112 prema MRCC Rijeka prosljeđuje poziv osobe iz Petrčana, koja je javila o potopljenoj jedrilici na mjesnoj rivi, ali čija je posada na sigurnom. Budući da na poziciji potonuća nije uočeno onečišćenje mora i morskog okoliša, informacija je prosljeđena prema LK Zadar, koji su poduzeli daljnje aktivnosti u cilju spašavanja potonule jedrilice i preveniranja eventualnog onečišćenja.
Sinoć, 2.08. u 21.30 sati u MRCC Rijeka zaprimljena je dojava iz mjesne marine ‘Kornati’, u Biogradu na moru, čiji djelatnici su u tom trenutku spašavali više jedrilica, koje je jako nevrijeme moglo odbaciti na obalu i oštetiti. Informacija je prosljeđena u LK Zadar, čiji službenici su uspostavili komunikaciju i suradnju sa odgovornim djelatnicima marine u cilju spašavanja plovila od oštećenja.
Sinoć, 2.08. u 21.32 sati dojavitelj s nizozemskog govornog područja uputio je poziv pogibelji prema MRCC Rijeka s jedrilice ‘Lilsont’, koja se tada nalazila ispred luke Novigrad (zadarski). Kao najveći problem dojavitelj je prijavio zdravstveni problem u vidu izrazito jake mučnine jednog muškog člana posade, zbog jakog njihanja plovila, o čemu je informacija prosljeđena u LK Zadar, čiji službenici su odmah pronašli raspoloživo plovilo u neposrednoj blizini pozicije dojave, kojim je obavljen hitan medicinski prijevoz muškarca prema najbližoj zdravstvenoj ustanovi.
Sinoć, 2.08. u 21.45 sati dojavitelj iz mjesta Sali na Dugom Otoku, javio je da mu treba pomoć za spašavanje jedrilice, koju je nevrijeme nosilo prema obali. Informacija je prosljeđena u LK Zadar, odakle su angažirali službenike mjesno nadležne Lučke ispostave Sali, koji su nedugo potom javili da su jedrilicu spasili i nalazi se na sigurnom vezu.
Sinoć, 2.08. u 21.08 sati dežurna liječnica iz Preka, na otoku Ugljanu zatražila je od MRCC Rijeka hitan medicinski prijevoz za pacijenticu s bolovima u prsima iz Preka za Zadar, što su službenici LK Zadar obavili u vrlo kratkom roku te je pacijentica predana djelatnicima Hitne medicinske pomoći u daljnje postupanje prema Općoj bolnici Zadar.
Sinoć, 2.08. u 21.10 sati posredstvom ŽC112 u MRCC Rijeka preuzet je poziv dojaviteljice iz Zadra ispred čije kuće je nevrijeme izbacilo jedrilicu, cijelom dužinom na lokalnu prometnicu, na obali Kneza Trpimira, o čemu je informacija prosljeđena u LK Zadar, dok su djelatnici ŽC112 o događaju obavijestili Javnu vatrogasnu postrojbu Zadar i Policijsku upravu Zadarsku.
Sinoć, 02.08. u 23.05h djelatnici marine ‘Kornat’ u Biogradu na moru obavjestili su MRCC Rijeka o četiri plovila nasukana ispred marine, o čemu je informacija prosljeđena u LK Zadar, čiji djelatnici će dana obaviti očevid i na toj pozicji nasukanja.