Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

TRADICIONALNA LJETNA BICIKLIJADA Vožnja bicikla Kalelargom nije urbani stil, ali pitka voda na Trgu pet bunara jest!

03.08.2019. 19:03


Društvo za zaštitu biciklista u prometu ZABPA- Zadar na čelu s predsjednikom Ferdinandom Perinovićem organiziralo je  tradicionalnu Ljetnu biciklijadu. Iako malobrojni, sudionici biciklijade poslali su jasnu poruku – vožnja bicikla Kalelargom, u novije vrijeme i romobilom, nije tradicija urbanih Zadrana, a posebice onih starijih. A upravo ti stariji još se jako dobro sjećaju kanela i tzv. vaški na Trgu pet bunara.
Kolona je krenula s Narodnog trga, a njeni su sudionici gurali svoje bicikle pješačkom zonom, Kalelargom sve do crkve Gospe od zdravlja, nakon čega su se uključili u promet u Ulicu Božidara Petranovića i pedalirali ulicom Zadarskog mira 1358. do Trga pet bunara.


Bicikl simbolizira život
– Bicikl simbolizira život. Dok verglaš pedale voziš, kada staneš padneš. Kada su radnici Bagata, Mljekare, Zadranke,Tekstila, Tiskare, Adrije, Sojare, Otočanke, GP Jadrana i brojnih drugih nekadašnjih zadarskih tvrtki verglali, i Kalelarga je verglala. Danas malo tko vergla, pa Kalelarga gubi život i dušu domaćeg življa. U cilju obnavljanja tradicije i omasovljenja biciklizma u Zadru, prije devet godina je osnovana ZABPA – Društvo za zaštitu biciklista u prometu- Zadar čiji sam ja predsjednik. Danas je na Poluotoku potrebno zaštititi pješake od neurbaniziranih, bahatih biciklista i romobilista koji po Poluotoku prometuju, kazao je Perinović napominjući kako je vožnja pješačkom zonom kažnjiva te da oni koji čine taj prekršaj, osim rizika da plate kaznu, ujedno i turiste koji trenutno borave u našem gradu ohrabruju da čine to isto.
Perinović je pojasnio i zbog čega je baš Trg pet bunara izabran kao cilj biciklijade.


Povratak nekadašnje instalacije
– Na prostoru ispred Kapetanove kule i gradskog zida do XVI. stoljeća se nalazio dubok obrambeni jarak (fossa), koji je iskorišten za gradnju cisterne s pet vijenaca, odnosno pet bunara, za dovod pitke vode. Sačuvani su dijelovi akvadukta kojim se voda dovodila izravno iz jezera Vrana. U XIX. st.Trg pet bunara imao je Neptunovu fontanu s vaškama i kanelama za pitku vodu, koje su bile posebno korisne kada je u drugoj polovici četrdesetih godina prošlog stoljeća na Trgu pet bunara otvorena tržnica. Zanimljivo je da je postojala cijev koja je dovodila pitku vodu do brodova vezanih u Foši. Nije potrebna velika investicija da se na dvije postojeće vaške montiraju kanele, odnosno slavine za pitku vodu. Bio bi to znak da je Zadar gostoljubiv grad i potvrda da njeguje tu dugu tradiciju gostoljubivosti, a vodu bi mogli koristiti svi, od samih Zadrana, pa do gostiju, poručio je Perinović prisjećajući se svog djetinjstva na Poluotoku kada se umivao i pio vodu iz tzv. vaški na lijepom zadarskom trgu.
​Poruke poslane s današnje biciklijade ujedno su i inicijativa prema nadležnima.