KVART KOJI RASTE Nekadašnji vojni hangari će se rušiti, a gradit će se škola

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika isikiric
CRVENE KUĆE - Gradski kvart koji se urbanizira i ubrzano raste, doseljavaju mlade obitelji
Izgradnjom POS-ovih, te ostalih zgrada, povećao nam se broj stanovnika, a u planu je izgradnja još zgrada. Osim toga, jako smo zadovoljni što ćemo konačno dobiti osnovnu školu. Kad se ona izgradi, svim žiteljima mjesnog odbora, posebno onima sa školskom djecom bit će osjetno lakše, govori nam Davor Strika, predsjednik Mjesnog odbora Crvene kuće
Zvonko KUCELIN
Budući centar kvarta

Crvene kuće su kvart koji svake godine raste, dobiva sve više stanovnika i sve se više urbanizira. Naime, izgradnjom POS-ovih, te ostalih zgrada, povećao nam se broj stanovnika, a u planu je izgradnja još zgrada. Osim toga, jako smo zadovoljni što ćemo konačno dobiti osnovnu školu. Kad se ona izgradi, svim žiteljima Mjesnog odbora, posebno onima sa školskom djecom bit će osjetno lakše, govori nam predsjednik Mjesnog odbora Crvene kuće Davor Strika. A s njim je bio Mate Marić, donedavni predsjednik Mjesnog odbora te su nas proveli po svom kvartu koji bi u sljedećih nekoliko godina trebao postati središte zanimljivih građevinskih projekata kojima će se u konačnici riješiti neki ključni i dugogodišnji problemi.
Kvart je to koji se rasprostire od Zagrebačke ulice na zapadu, Ulice Hrvatskog sabora na sjeveru, potoka Ričina, te Jadranskom magistralom, na jugu. Većina stanovništva doselila je na Crvene kuće 70-ih godina prošloga stoljeća te ih je na samom početku bilo tek oko 700, dok ih sada ima oko 3.500.

Kada bismo dobili i vrtić...

- Naš kvart stalno broji porast stanovništva, imamo dosta mladih obitelji, imamo onih koji su tu već starosjedioci, ali doseljavaju nam i nove obitelji. Sva ta djeca idu u školu u Smiljevac, koja je zbog toga jako opterećena. Također, roditelji su stalno u strahu jer djeca moraju prelaziti opasnu cestu, tako da će mnogi odahnuti kad se izgradi nova škola, govori nam Mate Marić. Dodaje kako već postoji plan za izgradnju škole te kako je na parcelu na kojoj će se graditi škola već dovedena struja, voda, kanalizacija i plin.
Što se tiče infrastrukturnih projekata u kvartu, sugovornici nam govore kako dio kvarta ima kanalizaciju i to onaj dio gdje su izgrađene zgrade, dok ostali dio nema. Što se tiče ostalog dijela kuća, kažu nam sugovornici kako bi trebale dobiti kanalizaciju kroz projekt Aglomeracije. Također, jedan dio kvarta ima postavljenu i plinsku mrežu te su novoizgrađene zgrade spojene na plin.
- Kao još jedan veliki projekt koji bi se trebao realizirati je izgradnja zgrade s centralnim funkcijama u kojoj će biti prostor Mjesnog odbora i ambulante, a što su želje žitelja našega kvarta i za to je Grad dobio teren od države. Također, bilo bi dobro kada bismo dobili i vrtić koji bi se mogao napraviti u toj zgradi, a kojega uopće nemamo u kvartu tako da se roditelji moraju snalaziti i voziti po cijelom gradu. Tamo bi se trebao urediti i zog za boće. Inače, mi smo jedini kvart u gradu koji ima boćalište u zatvorenom, a to je u nekadašnjim vojnim hangarima. Međutim, na parceli na kojoj su ti hangari gradit će se škola te će se te zgrade srušiti, rekao nam je Strika naglasivši kako imaju Boćarski klub Crvene kuće, koji je nedavno ušao u Drugu hrvatsku ligu. Upravo zbog velikog interesa građana za boćanje i urediti će se novo boćalište.

Opterećena Ulica Nikole Šopa

Što se tiče onih najmlađih i za njih već imaju neke sadržaje, pa tako odmah uz zgradu postojećeg Mjesnog odbora imaju dječje igralište, kao i nogometno i košarkaško igralište.
Kao velik problem naveli su Ulicu Nikole Šopa za koju su apelirali da se nekako riješi što prije jer je ta ulica jako opterećena. Objašnjavaju kako je riječ o ulici koja vodi od Supernove uz potok Ričinu, a zbog koje su prije nekoliko godina imali i prosvjed.
- Ova je ulica jako opterećena te očekujemo neko rješenje kojim bi se ona rasteretila. Sada je to riješeno na način da je jedan dio godine jednosmjerna, a drugi dio godine dvosmjerna. Tamo se stvaraju prevelike gužve te to predstavlja problem, govori nam Marić.
Kao još jednu problematičnu točku u prometu ističu križanje Zagrebačke ulice i Ulice Antuna Dobronića. Riječ je o ulici koja predstavlja ulaz u kvart odmah kod »dvije pumpe«, a za koju, po mišljenju naših sugovornika, treba što prije naći rješenje.
- Apeliramo da se na ovom mjestu što prije nađe nekakvo rješenje kojim bismo mogli automobilima izaći iz kvarta bez da moramo zaokružiti skroz gore do semafora te se vraćati nazad. Osim toga, ovaj semafor za pješake je na lošem mjestu i tu je bilo nesreća te vjerujemo kako bi, kad bi se semafor prebacio južnije, na ovo križanje, sve bilo riješeno. Mi bismo dobili ulaz i izlaz iz kvarta, a i pješaci bi bili sigurniji prilikom prelaženja ceste. Uputili smo apele, a sad je na Hrvatskim cestama hoće li to uvažiti, zaključuju naši sugovornici.


»Kao još jedan veliki projekt koji bi se trebao realizirati je izgradnja zgrade s centralnim funkcijama u kojoj će biti prostor Mjesnog odbora i ambulante, a što su želje žitelja našega kvarta i za to je Grad dobio teren od države«
Davor STRIKA


3.500 STANOVNIKA

Većina stanovništva doselila je na Crvene kuće 70-ih godina prošloga stoljeća te ih je na samom početku bilo tek oko 700, dok ih sada ima oko 3.500

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno