LIVADE POD MOREM Jedinstven projekt u NP Kornati

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika isikiric
Jedinstven projekt u NP Kornati
U Nacionalnom parku koji uskoro slavi 40. rođendan, u tijeku je jedinstven projekt očuvanja prirode. Stručnjaci Parka presađuju morsku travu posidoniju na mjestima gdje je nestala kao posljedica nekontroliranog sidrenja brodova. Livade posidonije nazivaju i plućima Kornata, javlja HRT
Đani IGLIĆ
Na otocima krš i golet, pod morem - bujne livade trave posidonije

Kako javlja HRT, a prenosi i Morski.hr, kada je riječ o Kornatima - na otocima je krš i golet, a pod morem - bujne livade trave posidonije. Izvorište jadranskog života.
- Stanište su mnogim vrstama koje tu traže sklonište, izvor hrane i također tu se mrijeste i razmnožavaju. Bitan su izvor kisika u moru i čak je procijenjeno da jedan metar kvadratni proizvodi 14 litara kisika dnevno, objašnjava Agata Kovačev, biologinja u NP Kornati i voditeljica projekta SASPAS.
I to nije sve! Posidonija bistri more, odbačenim lišćem dijelom sprječava eroziju obale te je jedina prirodna barijera širenju invazivnih alga. No podmorski pejzaž Kornata narušen je djelovanjem čovjeka.
- Posidonija stradava samo u uvalama u kojima je dopušteno sidrenje. Zapravo se pokazalo da je sidrenje, s obzirom na livade posidonije, izuzetno štetno, rekao je Vladislav Mihelčić, stručni voditelj u Nacionalnom parku Kornati.
Stoga su se, na mjestima gdje je posidonija sidrima bila izorana, odlučili na presađivanje! Najprije u uvali Kravljačica.
- Presađeno je ukupno 720 reznica posidonije u svrhu njene obnove, rekla je Kovačev.
Jednom mjesečno stručnjaci Parka obilaze presađenu livadu. Koja zasad uspješno odolijeva silama mora zahvaljujući posebnom načinu presađivanja, koji su patentirali njihovi kolege sa Sicilije. Dio je to međunarodnoga projekta vrijednog 2 milijuna eura, koji većinom financira Europska unija.
- SASPAS-ov projekt presađivanja posidonije je jedan od najinovativnijih i najboljih projekata koje provodimo. Jer, posidonija predstavlja pluća Kornata, rekao je Šime Ježina, ravnatelj NP Kornati.
U planu je u skoroj budućnosti i potpuna zabrana klasičnog sidrenja.
- Sidreni sustavi će biti takvi da će iz morskoga dna viriti samo jedna mala alka, na koju će biti vezan lanac i konop za bovu. A alka će zapravo biti vrh svrdla, koje će biti ubušeno u morsko dno, objasnio je Mihelčić.
Sve to događa se uoči 40. obljetnice proglašenja Nacionalnog parka Kornati u kojemu je nautičara i više nego što se očekivalo. (HRT)


EUROPSKI NOVAC ZA KORNATSKU POSIDONIJU

Jednom mjesečno stručnjaci Parka obilaze presađenu livadu koja zasad uspješno odolijeva silama mora zahvaljujući posebnom načinu presađivanja, koji su patentirali njihovi kolege sa Sicilije. Dio je to međunarodnoga projekta vrijednog 2 milijuna eura, koji većinom financira Europska unija

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno