Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

PLUĆA GRADA Za staze i puteve Musapstana 100 tisuća eura

03.08.2020. 13:21


Park šuma Musapstan, popularno nazivana i plućima grada, a u pojedinim situacijama i predstavljana kao zadarski Central park, još uvijek stoji neuređena, posjeti je tu i tamo pokoji šetač, rekreativac i zaljubljenik u prirodu, ali i oni koji prirodu shvaćaju kao smetlište te tamo iskrcavaju razni otpad.
Zahvaljujući pandemiji koronavirusa Zadrani su ovog proljeća otkrili ovu šumu koja im je blizu te su svakodnevno tamo odlazili šetati i uživati u prirodi. Uređenje ove šume svako malo se pojavi kao tema u javnom i medijskom prostoru, ali dalje od ponekih građanskih inicijativa te upozorenja kako bi je trebalo urediti nije se otišlo.
Ipak, izgleda kako se i ovaj problem polako počinje pomicati s mrtve točke. O tome smo razgovarali sa Šimom Erlićem, pročelnikom gradskog Upravnog odjel za EU projekte, koji vodi jedan dio ovog projekta.
– U vezi uređenja park šume Musapstan održano je nekoliko sastanaka između predstavnika Grada i to Upravnog odjela za graditeljstvo i mog odjela, s predstavnicima Hrvatskih šuma kako bismo vidjeli koji su nam idući koraci za njenu revitalizaciju i uređenje. U međuvremenu bio je raspisan jedan natječaj za programe ruralnoga razvoja na koji su se Hrvatske šume mogle javiti, što je i napravljeno. Mi smo im pružili potporu te su dobili sredstva od oko 100.000 eura, ali još nije potpisan ugovor. To je projekt kojim bi trebali urediti staze i puteve kroz samu šumu, rekao nam je Šime Erlić. Istaknuo je kako je Grad dobio sredstva kroz jedan projekt kojim se podupiru takve »zelene priče«, odnosno zeleni projekti na području gradova.
– Za početak nam je plan napraviti studiju koja bi bila osnova za definiranje projektnog zadatka za revitalizaciju šume Musapstan. Kroz tu studiju dobili bismo stručnu podlogu temeljem koje bi se mogao crtati glavni projekt. Prije je postojalo idejno rješenje uređenja, ali smatram da ga je potrebno obnoviti i da to napravimo što kvalitetnije. Studija je već ugovorena i kada ona bude gotova, pristupit će se projektiranju, rekao je Erlić dodajući kako bi cijela ova procedura oko dokumentacije trebala biti gotova za godinu dana.


»Za početak nam je plan napraviti studiju koja bi bila osnova za definiranje projektnog zadatka za revitalizaciju šume Musapstan. Prije je postojalo idejno rješenje uređenja, ali smatram da ga je potrebno obnoviti. Studija je već ugovorena i kada bude gotova, pristupit će se projektiranju«
Šime ERLIĆ