Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Prošla sezona bila je kao iz najljepših snova

03.08.2021. 07:09


Već dugi niz godina u gradu košarke se vapi za perspektivnim košarkašima s potencijalom zaigrati na ozbiljnoj seniorskoj razini. Ipak, tu i tamo, pojavi se pokoje ime koje donese malo svjetla na kraju tog dugog zadarskog tunela zvanog razvoj mladih igrača. Lani je čast da bude taj perspektivni izdanak omladinskog pogona dobio Duje Brala, a ove sezone velika očekivanja će biti na leđima 18-godišnjeg Tomislava Mihaela Buljana, najboljeg u svojoj generaciji koja se okrunila naslovom juniorskog prvaka države, a bio je i najkorisniji igrač Jazina Arbanasa u Prvoj ligi. Dočepao se 204 cm visoki košarkaš iz Podstrane prvog tima KK Zadar, povremeno je znao dobiti pokoju minutu u najjačoj konkurenciji, no na tu priliku će ipak više vrebati u narednim sezonama kada bi u potpunosti trebao izbrusiti svoj veliki talent. Uz neizmjerno uspješnu klupsku sezonu, Buljan je bio i najbolji igrač U-20 hrvatske vrste koja je osvojila treće mjesto na nedavno završenom European Challengeru u Brnu nakon kojeg je dobio kratki, ali zasluženi odmor. Dobili smo ga, za njega posljednih godina, u rijetkoj situaciji, u krugu svoje obitelji u Podstrani gdje se relaksira pred skori povratak u Zadar, jer ubrzo kreću seniorske pripreme pod vodstvom novog trenera Ivana Perinčića. Taj kratki odmor je mladom Buljanu, nakon teške i naporne sezone, itekako dobrodošao.
– Svakako, nakon reprezentativnih obveza koje su uslijedile poslije jako naporne sezone baš mi je bilo potrebno malo se odmoriti. Ali, isto jedva čekam da krene nova sezona… – kazat će na prvu mladi Buljan koji se zapravo tek vratio iz Brna s FIBA-inog European Challengera. Nakon uvodne tri pobjede kontra Portugala, Italije i Albanije, turnir je Hrvatska završila na neslavan način, teškim porazima od Češke i Španjolske. Za sve se krivcem na kraju pokazao baš taj zamor materijala kod svih momaka u reprezentaciji.
– Vidjelo se da se nakupio umor pred kraj turnira. Imali smo mjesec dana priprema i najveći nam je problem predstavljalo to što smo završili na kraju u Češkoj umjesto u Grčkoj. Pripremali smo se za protivnike u Grčkoj, a onda tjedan dana prije odlaska smo dobili obavijest da ipak idemo prema Brnu. Kada se na sve to nadoda da smo svi u reprezentaciji imali izrazito dugu sezonu onda ne čudi pad koncentracije u te dvije zadnje utakmice s Češkom i Španjolskom. Posebno nas je pogodila ta utakmica s domaćinom i onda smo se protiv Španjolaca doslovno raspali, ali sve u svemu možemo biti zadovoljni s prikazanim na European Challengeru.


Juniorski naslov
U prve tri utakmice potpuno ste dominirali s učinkom u odnosu na suigrače, s prosjekom od 17 poena i devet skokova, no onda je uslijedio velii pad u završna dva kola.
– Nažalost, protiv Češke i Španjolske nisam više bio na dobroj energetskoj razini, osjetio sam umor i to se onda prelilo i na moju igru koja definitivno nije bila blizu razine iz prve tri utakmice.
Odlične brojke i na kraju rezultati obilježili su minulu sezonu koja se uistinu može nazvati trofejnom. Predvodio si juniore u finalu protiv Cedevite Junior s 30 poena i 10 skokova do naslova nakon 20 godina čekanja, dok se i sa seniorima na kraju osladilo s dvjema domaćim titulama.
– Prošla sezona mi je bila baš kao iz najljepših snova, sve se poklopilo. Mislim da je za to najzaslužniji mukotrpan rad svih ovih godina i kad-tad se to moralo dogoditi. Posebno mi je u srcu naslov juniorskog prvaka jer sam tu imao najbolju ekipu i stvarno smo bili prava klapa. Tri godine smo bili na okupu, i treneri i igrači, tako da je u takvom ambijentu bilo lako igrati. Zato je sreća osvajanja trofeja kojeg u Zadru nije bilo dugih 20 godina još i veća.
Uz fenomenalno iskustvo s juniorskom generacijom velika je stvar što si na kraju postao najkorisniji igrač razvojne momčadi Jazina Arbanasa koja se na kraju dočepala polufinala Prve muške lige. Taj prvi ozbiljni dodir sa seniorskom košarkom pokazao se ugodnim iznenađenjem.
– Nisam očekivao iskreno da će se tako nešto dogoditi. Zapravo i nisam trebao dobiti takvu priliku, koju sam na kraju dobio. U dresu Jazina sam imao prvi pravi susret sa seniorskom konkurencijom i bilo mi je dosta teško u početku, ali kada sam se navikao i kada je otišao Friday u Makedoniju onda sam dobio pravu priliku. Iskoristio sam ju na najbolji mogući način i zaista se nemam pravo buniti, jer je sve ispalo na kraju odlično.


Minutaža u HT Premijer ligi
Od naredne sezone po svemu sudeći bi trebao biti u kadru Ivana Perinčića iako je moguća posudba u neki klub gdje bi se mogao razvijati, ili čak možda dvojna registracija. Kako bilo, prve su na rasporedu pripreme sa seniorima koje počinju za nekih tjedan dana.
– Klub mi još nije javio kada se točno kreće s pripremama, a ja se nastojim što bolje spremiti za početak priprema pa sam evo i na odmoru krenuo s laganim individualnim treninzima kako bi iskoristio što bolje svoju šansu i da se na kraju krajeva izborim za mjesto u seniorskoj momčadi. Nadam se da računaju ozbiljno na mene jer sam pokazao prethodne sezone da mogu i nadam se da će sve ići svojim tokom. Jedva čekam novu sezonu i velika mi je želja izboriti se za mjesto u seniorskom sastavu i da imam pristojnu minutažu. Sada, hoće li biti posudba ili ne, to ne znam. Ovisi dosta i o meni, ali i o stručnom stožeru prve momčadi. U svakom slučaju volio bih dobiti minutažu u HT Premijer ligi jer mislim da sam tu razinu Prve lige prešao i da je vrijeme za viši level.
Konkurencija u momčadi će sigurno biti žestoka jer Zadar ponovno ima dobar roster za napad na oba domaća trofeja.
– Čini mi se da je složen jako dobar roster, većina je ostala od lani, došla su dva nova, dobra igrača. Prošle sezone je atmosfera bila odlična i ne sumnjam da će se ona nastaviti i u nadolazećoj sezoni. Naravno, treba vidjeti kako će se sve razvijati na pripremama, ali optimista sam da Zadar može biti na tragu prošlosezonskih uspjeha – zaključio je Buljan.




Više me nitko u Zadru ne zove Splićo
Jednom 15-godišnjaku sigurno je veliki stres odlazak od obitelji, dolazak u novi grad, u novu školu i među nove ljude, ali Buljan će i sam priznati da mu sve to i nije predstavljalo veliki problem.
– Dobio sam stipendijski ugovor, klub mi je našao stan i riješio prehranu. Prebacio sam se u istu školu koju sam pohađao u Splitu (Hotelijersko-turistička), evo i to sam uspio završiti pred ljeto i maturirati. Tako da sam se nakon početnih muka jako brzo priviknuo na Zadar i stekao mnoge prijatelje i zanimljivo je da me više nitko u Zadru ne zove Splićo kao što su me zvali u početku.


Dres Hajduka zamijenio dresom Zadra
Malo je poznato da je velika perspektiva zadarske košarke nesuđeni nogometaš Hajduka. Buljan je krenuo u sportske vode trenirajući nogomet na Poljudu, jedno vrijeme je paralelno trenirao i nogomet i košarku, a onda je prije tri godine odluka pala na onaj manje omiljeni sport u Splitu.
– Trenirao sam dugo u Hajduku, bio sam vratar neke dvije i pol do tri godine, sve do 2018. godine. Bio sam u generaciji Biuka i Ljubičića, i tada sam se više vidio u nogometu nego u košarci koju sam paralelno trenirao u KK Mislavu iz Podstrane. Presudilo je na kraju što sam počeo naglo rasti i onda sam rekao sebi da imam više potencijala u košarci nego u nogometu i tako je sve krenulo. Otišao sam to ljeto 2018. na probu u Zadar i svidio sam se ljudima u klubu, doslovno na prvu. Odradio sam taj trening stvarno super, čak sam i ja bio ugodno iznenađen sa svojom izvedbom. Poslije sam bio još i na probi u Njemačkoj, u Brose Bambergu, ali ipak je zov najboljeg kluba u Hrvatskoj bio jači – kazao je Buljan.