Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Vučetić: Ja bih KK Zadru dao jednu jedinu kunu za čitavu godinu

03.08.2021. 07:03


Prva točka Dnevnog reda jučerašnjeg Gradskog vijeća, Izvješće o radu i financijsko poslovanje Košarkaškog kluba Zadar s.d.d. za razdoblje od 1.7.2019. do 30.6.2020. godine, također je izazvala burnu raspravu.
Na početku je direktor KK Zadra Željko Žilavec vijećnicima predstavio povijest kluba, istaknuo najveće igrače, rezultate tijekom prošlih godina, osvajanje dva Kupa Krešimira Ćosića i HT Premijer lige. Rekao je da su prihodi od ulaznica s pola milijuna porasli na milijun kuna. Međutim, prihodi su pali zbog pandemije.
Omladinski pogon, kako kaže, donosi rezultate, a mladi će igrači već u novoj sezoni biti dio prve momčadi.
– Najbitnije je reći da je u odnosu na prethodnu godinu gubitak veći za 1,9 milijuna kuna. Poslovni prihodi su manji zbog pandemije, ali i sponzora koji više nije u klubu. Klub i uprava kvalitetno rješavaju pitanja iz prethodnih razdoblja. Troškovi na koje možemo utjecati manji su, a i sve je manje »kostura iz ormara« iz godina prije nego sam preuzeo klub. Uz Grad kao većinskog vlasnika i sponzore koje ćemo, nadam se, priskrbiti, vjerujem da ćemo uspješno poslovati, kazao je Žilavec.


Sve manje »kostura iz ormara«
Nino Mrčela (SDP) čestitao je na rezultatima u protekloj sezoni. No, kako on kaže, ne može biti zadovoljan financijskim poslovanjem.
– Obveze nisu iskazane da vidimo koliko i kome klub duguje. Omladinski dio napreduje, klub je prvak države, ima najvelebniju dvoranu, a ne može privući sponzore jer naši gospodarstvenici nisu budale i ne žele financirati nešto što je ovako netransparentno, rekao je Mrčela i dodao da se ne uočava cilj.
Davor Karlović (HDZ) pohvalio je dobar i stručan rad u omladinskom pogonu, a čestitao je Upravi na financijskoj situaciji jer su igrači redovno plaćeni i uspijeva se preživjeti, a to nije lako u današnje vrijeme.
I Enio Meštrović (NL) zamjerio je netransparentnost poslovanja i zatražio da se za sljedeću sjednicu pripremi izvješće o prethodnoj sezoni, kako se ne bi govorilo za onu od prije dvije godine.
– Dug je 40 milijuna kuna, gdje je tu kraj? Kao direktor kluba moraš biti lav, menadžer, moraš naći novac. Govorite da imate tajne ugovore, a tražite da vas podržimo i tražit ćete opet jer ne možete naći nijednog partnera i sponzora. Na vama je da nađete sponzora ili strateškog partnera, a ne da nas pritisnite pred zid i kad nemate za plaće, ide rebalans? Imamo ljude koji nemaju asfalt i rasvjetu, akcelerator, a mi moramo dati pet milijuna kuna tek tako. Izvolite, nađite sponzora. Tražim da se točno zna gdje ide svaka kuna od Grada, inače našu podršku nećete dobiti, odlučno je istaknuo Meštrović koji je, kako kaže, zaljubljen u KK Zadar i ostavio je tamo 12 godina.


Nađite sponzore
Marko Vučetić je, u ulozi vijećnika, rekao kako su vijećnici koji su izlagali iskazali vjeru u Boga u koju vjeruje Grad, a taj Bog je KK Zadar.
– Ali taj Bog ima probleme, ti problemi nisu ni božanski ni ljudski, oni su toliko niski da ne zalaze ni u područje korupcije, ti su problemi toliko niski da mogu desetljećima trajati i da se izvlače milijuni novca koji su mogli biti uloženi u vrtiće, poliklinike za mentalnu pomoć, sve ono postavljeno u Aktualnom satu. KK Zadar generira probleme i tako se prema njemu treba odnositi, ne kao prema božanstvu, nego kao prema ustanovi prema kojoj ćemo pozvati institucije, DORH i Uskok, svjesni zemlje u kojoj živimo, da netko treba biti smijenjen ili netko treba umrijeti da bi se bavili kriminalom. Neka Uskok dođe i zamisli da smo svi umrli ili smijenjeni pa neka istraže korupciju. Nikakve emocije ne osjećam prema tome, nikakve emocije ne osjećam prema ovom klubu, ali osjećam prema problemima koje je ovaj klub stvorio jer su to problemi koji oduzimaju sredstva. Ako mene pitate bih li ja dao išta KK Zadar, bih. Ja bih klubu dao jednu jedinu kunu za čitavu godinu, više im ne treba, izjavio je Vučetić.
Direktor Žilavec pitanja smatra realnim i konstruktivnim, ali, kako govori, ne može se oteti dojmu da se njegov rad ne gleda tijekom zadnjih četiriju godina, nego se od 1945. do danas gleda u istom svjetlu.




Za dopuštenu transparentnost
– Pitam se znam li ja išta raditi odkad sam stupio na ovu časnu dužnost. Kad pogledam u sportskom dijelu, koliko se čekalo te titule, pa smo ih osvojili, pa se na sve to govorilo »ne’š ti naše domaće lige«. Naveo sam to u Izvješću, sport je nadogradnja, postoji baza, postoji privreda, a sport je nadgradnja. Ako je u privredi teško i loše, onda u nadogradnji ne može biti puno bolje Spominju se pronevjere, što se mene tiče i mog rada u zadnje četiri godine, to sam rekao i na prošlom sazivu. Klub je otvoren svakome, dođite, pitajte. Potrudit ćemo se da Izvješće bude detaljnije. Ne mogu vjerovati da u ove četiri godine nitko, ali baš nitko ne vidi pomak makar za ono crno ispod nokta, ako ništa drugo da se zaustavio slobodan pad, da se pojavio padobran. Ako ne pada, barem lebdi u zraku, rekao je Žilavec.
Odgovarajući na vijećnička pitanja, kazao je Žilavec kako su ugovori s igračima u svim klubovima poslovna tajna, jer bi se u protivnom narušila ravnopravnost na tržištu, a sponzori su im OTP banka, Cromaris, Tommy, AVIA, Santa i Autohrvatska.
– Želim odgovarati na sve što znam i što mogu, utvrdio je na kraju Žilavec dodavši da bi volio da se svi otmu dojmu prošlosti i da bi htio imati njihove povjerenje.
U skladu s tim, zaključio je Žilavec, vrata Kluba su otvorena.
Ivan Mijolović, predsjednik Nadzornog odbora KK Zadar, iskoristio je priliku da kaže da su u četverogodišnjem razdoblju ukupne obveze Kluba sveli s 40, 2 milijuna kuna na 28,4 milijuna kuna.
– Apsolutno sam za transparentnost koja je dozvoljena zakonima i poslovnim aktima. Apsolutno nemam problem s tim, kako je rekao predsjednik Vijeća Vučetić, da se nadležnim službama prijavi poslovanje Kluba u bilo kojem periodu, završio je Mijolović.