Kotlar: Da nije bilo hrvatskih branitelja, ne bi bilo Hrvatske

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
U Znanstvenoj knjižnici otvorena prigodna izložba fotografija ratnih postrojbi
Mislim da bi ovakve izložbe prije svega morale imati edukativni karakter, dakle, da služe onima koji su se rodili prije, na dan ili poslije Oluje. Oni su ti koji bi morali znati i morali cijeniti žrtvu koju su podnijeli svi hrvatski građani tijekom Domovinskog rata, kazao je Marko Čulina
Alen PLAHINEK
Okupljeni na otvorenju izložbe

U izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice postavljena je izložba »Oluja ‘95«, ususret obilježavanju vojno-redarstvene operacije Oluja kojom je oslobođen dio teritorija današnje Republike Hrvatske. Na izložbi su prikazane fotografije koje su ustupile 112. brigada HV-a i 7. domobranska pukovnija Zadar, čiji su članovi bili i na otvorenju izložbe. Izožba je otvorena minutom šutnje za sve poginule i nestale branitelje, a program otvorenja vodila je v. d. ravnateljice Znanstvene knjižnice Zadar, Marijana Sekić-Klapan.

- Ovo nije prvi put da Znanstvena knjižnica daje svoj doprinos obilježavanju, vrednovanju i baštinjenju Domovinskog rata. U ovim prostorima 2011. godine priredili smo izložbu »Zadarska županija u Domovinskom ratu«, a 2013. smo obilježili 20. obljetnicu operacije Maslenica prigodom izložbom. Svake godine, počevši od 1994. knjižnica organizira i izložbu »Izdavaštvo na zadarskom području« s ciljem da pokažemo i dokažemo kako se domovina brani i perom. Ove godine odabrali smo ovaj povijesni događaj, vojno-redastvenu operaciju Oluja. Za ovu operaciju imamo bogat književni fond i to iz mnogo različitih znanstvenih kuteva, kazala je Sekić-Klapan i zahvalila udrugama koje su svojim fotografijama doprinijele i oživile prostor izložbene dvorane.

79 dana bez struje i vode

Okupljenima na ovoj izložbi obratio se pukovnik, predsjednik Udruge dragovoljaca i branitelja Domovinskog rata 112. brigade te ujedno i prvi ratni zapovjednik, Marko Čulina.

- Ovo je posebno mjesto za nas jer su ovdje i 112. brigada i 7. domobrankska pukovnija, baš ovdje, imale prvu skupštinu. Mislim da bi ovakve izložbe prije svega morale imati edukativni karakter, dakle da služe onima koji su se rodili prije, na dan ili poslije Oluje. Ti ljudi su danas nositelji današnjeg društva, zauzimaju javna mjesta i oni su ti koji bi morali znati i morali cijeniti onu žrtvu koju su podnijeli svi hrvatski građani tijekom Domovinskog rata. Koliko smo se promijenili govori i to da sada, primjerice, nema vode sat vremena i svi poludimo, a u ratu smo bili u kontinuitetu 79 dana bez struje i vode i preživjeli smo. Isto tako, ova izložba bi trebala podsjetiti sve nas koji smo sudjelovali, na te dane ponosa i slave, kazao je Čulina dodajući kako se često u našem društvu uspoređuju rat u Ukrajini i naš Domovinski rat.

-To nisu dvije iste stvari. Ukrajina je napadnuta od jedne velesile, ali isto tako Ukrajina kao suverena država ima svoju oružanu silu i koja je nažalost još od 2014. godine, kada se cijela ta situacija počela »kuhati«, imala je vremena za pripremu. Mi smo se osamostalili od bivše države i u želji da stvorimo samostalnu državu, znali smo da neće biti lako i da ćemo morati podnijeti žrtvu. Realno, mi najviše što smo imali, nije bilo oružje, nije bilo čak ni znanje, nego čista volja i tako smo zaslugom najviše hrvatskog naroda uspijeli stvoriti ono što smo sanjali. Svakako treba naglasiti kako je na našem području grad Zadar funkcionirao perfektno. Razlika između nas i Ukrajine je ta što smo mi bili napadnuti kada nismo imali ni oružanu silu, ni ustrojenu policiju, a ono malo oružja što smo imali oduzeto nam je prije agresije. Međunarodna zajednica nam isto tako nije bila previše sklona. Unatoč svemu, imali smo ogromnu volju. Morali smo podnijeti velike žrtve da bi nas svijet priznao, zaključio je Čulina.

Branitelji stvorili državu

Nakon Čuline govorio je umirovljeni brigadir te predsjednik veterana 7. domobranske pukovnije Zadar, Danijel Kotlar, koji je podsjetio na to koliko su branitelji uistinu bitni za državu koju danas poznajemo.

- Da nije bilo hrvatskih branitelja, ne bi bilo Hrvatske. Sada gledajući obranu već priznate i suverene države Ukrajine, znamo da ukoliko branitelji Ukrajine ne obrane svoju zemlju, pitanje je što će od nje biti i ostati. Kada se govori da su hrvatski branitelji temelj ove države, to nije floskula, nego jedina istina. Da 1991. godine hrvatski branitelji nisu obranili Hrvatsku, ne bi 1992. godine bilo priznanja Republike Hrvatske, ne bi bilo prijema u UN, ne bismo ušli u NATO savez, ne bismo bili članica EU-a, ne bismo mogli govoriti niti o eurozoni, niti o Šengenu. Pokušali smo mirnim putem doći do svojeg teritorija, no nažalost, to nije išlo. Nakon toga je pokrenuta veličanstvena operacija Maslenica koja je dala naznake da ćemo osloboditi hrvatski teritorij, ako ne ide mirom, onda ćemo to uraditi silom, kazao je Kotlar dodajući kako je u operaciji Maslenica bio sraz najelitniji postrojbi obje vojske, te su nakon te pobjede već polako počele pripreme za operaciju Oluja.

Za kraj se okupljenima obratio pročelnik Ivan Šimunić koji je podsjetio na neke lijepe sportske uspomene hrvatskih sportaša te ujedno i proglasio izložbu službeno otvorenom.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)