Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Čišćenje bunara Perušićevca

Autor: Mile Marić

02.09.2008. 22:00
Čišćenje bunara Perušićevca

Foto: Mile MARIĆ



Suša je i nestašica vode te su stanovnici Perušića Gornjeg krenuli u akciju čišćenja seoskog bunara Perušićevca, a iz bunara su izvađena dva kubika kamena i otpada. No, kako oko bunara treba urediti i okoliš mještani ističu da za uređenje bunara očekuju pomoć Grada Benkovca
Za stanovnike koji nemaju  priključak na vodovodnu mrežu organizirana je akcija čišćenja seoskog bunara poznatog pod imenom Perušićevac. Čišćenjem bunara mještani su željeli skrenuti pozornost da je konačno došlo  vrijeme da i ovo mjesto koje je  u neposrednoj blizini Benkovca, nepuni kilometar, treba  biti priključeno na vodovodnu  mrežu. Iako je bunar dugi niz  godina bio glavni izvor vode  za potrebe domaćinstva i za  pojenje stoke, nakon Domovinskog rata on je izgubio centralnu ulogu u opskrbi vodom  budući da je zamijenjen gusternama. No, suša je i nestašica vode, a i nostalgija za  starim običajima odlaska na  bunar po pitku vodu, stanovnike Perušića Gornjeg potaknula je na čišćenje seoskog  bunara Perušićevca gdje su u  akciji čišćenja iz bunara izvađena dva kubika kamena i  otpada te je opet otvoren put  hladnoj, bunarskoj vodi. No,  kako oko bunara treba urediti  i okoliš mještani su istaknuli  da za uređenje bunara očekuju pomoć Grada Benkovca.
Dok poteče voda iz vodovodnih cijevi, mještani su zaključili da će još vode proteći  pa su stoga i pokrenuli akciju  čišćenja starog bunara. Isto  tako, nadaju se da njihova  inicijativa za čist okoliš i čist  bunar “neće pasti u vodu”, kao  što se dogodilo i s obećanjima  i zaključcima da se u današnje  vrijeme ne može bez vode,  odnosno vodovodne mreže  koja bi morala biti postavljena  u svim selima.