Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Je li Zadar iz Zanzibara ili s Madagaskara!?

Autor: Ivan Knežević

02.09.2008. 22:00
Je li Zadar iz Zanzibara ili s Madagaskara!?

Foto: Zvonko KUCELIN



– Naravno da je Cibona napravila sjajan posao time što je dovela petoricu hrvatskih reprezentativaca i mladog trenera Velimira Perasovića. Ali, način na koji zagrebački mediji to tretiraju dovodi do tog da netko zaključi kako je Zadar iz Zanzibara ili s Madagaskara – ističe Petrović
Osvježena, obnovljena, Anamarija Bilan, glasnogovornica KK Zadar, otvorila je prvu rujansku konferenciju za novinare. Aco Petrović je najprije govorio o tzv. tehničkim pojedinostima u momčadi.
– Završili smo peti mikrociklus, imamo ukupno 25 odrađenih treninga. Zadovoljan sam svime. Igrači su se fizički podigli, a nije bilo nikakvih ozljeda. Svaki od igrača radi u svojim granicama. Program je nešto teži nego prošle godine u ovo doba. Naš mali problem jest taj što ćemo imati čak četiri polaska s ništice kad se radi o taktičkom dijelu. Kako? Tako što je prvi put bio kad smo počeli. Drugi put nakon što je stigao Romell Beck. Treći put će biti kad se priključe Juby Johnson i Malik Dixon. I četvrti će put biti kad dođu Dejan Ivanov i Todor Gečevski. Nakon njihova dolaska ne bi trebalo biti baš puno potšekoća jer Gečevski dobro zna kako ćemo igrati, dok je Ivanov u veoma dobroj sportskoj formi jer igra u bugarskoj reprezentaciji. I igra veoma dobro.
Zadrane čeka niz utakmica u Zadru i o njima je Petrović kazao sljedeće:
– To nije turnir jer je Union Olimpija iz samo sebi znanih razloga odbila igrati protiv nas. No, mi ćemo u žarištu imati osmoricu igrača te Šimu Olivarija. Treninzi koje je imao s Jurom Šangom pridonijeli su da Olivari trenutačno izbjegne operaciju koljena i on u jednoj mjeri može igrati. Od utakmice protiv Azovmaša (8. rujna) u postavi će biti Johnson i Dixon.
Možda nije bilo potrebno trošiti vrijeme na razloge iz kojih će utakmice biti zatvorene, ali Aco je ipak kazao riječ – dvije.
– Treba to razumjeti i znam da hoćete. Ovo je razdoblje u kojemu jednostavno svima treba mira. Inače, igrači su brzo potrošili impresioniranost dvoranom, sve se bolje snalaze u njoj. Višnjik je jedna od dvorana koje nude ugodan ambijent za klasične šutere kakvih mi imamo četvoricu, petoricu.
Na red je došla druga točka jučerašnjeg Petrovićeva susreta s novinarima.
– Ovo iznosim pred vama, zadarskim novinarima, a odnosi se na pisanje onih izvan Zadra. Jednostavno, trebam iznijeti svoje veliko ogorčenje takvim pisanjem koje na određeni način promovira Cibonu kao jedini hrvatski košarkaški projekt. Naravno da je Cibona napravila sjajan posao time što je dovela petoricu hrvatskih reprezentativaca i mladog trenera Velimira Perasovića. Ali, način na koji zagrebački mediji to tretiraju dovodi do tog da netko zaključi kako je Zadar iz Zanzibara ili s Madagaskara. Čak i jednom do sad veoma objektivnom novinaru kakav je Zoran Čutura dogodilo se da je svojim tekstom počeo Ciboni puhati u jedra mjesec dana prije početka sezone.
Malo, tek malo zraka uzeo je Petrović i nastavio.
– Mi se veselimo bitki protiv Cibone, ali zbog toga što imaju puno više novca, nisu jedini hrvatski proizvod. Zadar ima 12 igrača i među tih 12 je Prostran, najbolji hrvatski junior. Tu je Šarlija koji je reprezentativac U – 20, tu su T. Ružić i Rančić koji su bili u A reprezentaciji, Stipčević i Perić iz B reprezentacije, Macura je tu. Ne dopuštam da se Zadar a priori baca izvan Hrvatske. Ne prihvaćam da se na ovakav način pumpa Cibonin projekt kao jedini hrvatski proizvod. I da se razumijemo, ama baš ništa što govorim nije usmjereno protiv Cibone. Ako bude bolja od nas, prvi ću Perasoviću stisnuti ruku. Poslije nastupa hrvatske košarkaške reprezentacije na OI, te nakon što je Cibona uzela pet reprezentativaca, simpatije mogu prijeći na Ciboninu stranu.
Trener zadarske momčadi usporedio je košarku i rukomet u Hrvatskoj.
– Zagreb je u rukometu na jedan način i državni projekt, ali Zagreb u rukometu nema nikakvu konkurenciju. U košarci je drugačije. Cibona je to što jest, ali što su Zadar, Split i Zagreb? Čiji su to klubovi? Kako može Cibonin predsjednik reći da država treba podupirati Cibonu? Zar Zadar, Zagreb, Split i drugi nisu dio hrvatske košarke?