Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Na Višnjik dolaze Ančić, Čilić i Karlović

Autor: Šime Ćurko

02.09.2008. 22:00
Na Višnjik dolaze Ančić, Čilić i Karlović


Igor Rajković, glasnogovornik HTS-a, ističe da Zadrani mogu očekivati da će u ovom trenutku vidjeti sve najbolje hrvatske igrače, osim Ivana Ljubičića koji se oprostio od reprezentacije
Hrvatska Davis cup reprezentacija povratak u Svjetsku skupinu tražit će od 19. do 21. rujna na Višnjiku u dvoboju protiv Brazila. Hrvatski tenis imao je svoja dva vrhunca, onaj iz 2001. kada je Goran Ivanišević osvojio Wimbledon i do danas ostao jedini Hrvat s pojedinačnom titulom na Grand slam turniru te u prosincu 2005. kada je Hrvatska (Ljubičić, Ančić, Karlović, Ivanišević, izbornik Pilić) u Bratislavi pobijedila Slovačku 3:2 i osvojila Davis cup. Nakon toga naša teniska reprezentacija nije imala puno razloga za slavlje, niz problema (ozljede Ančića i Ljubičića, otkazivanja Karlovića) gurnuli su nas u “drugi razred” nazvan Euroafrička zona.
Nabolje je krenulo u travnju u Dubrovniku kada je pobjedom protiv Italije (3:2) Hrvatska izborila meč s Brazilom koji se, u slučaju pobjede može vratiti u Svjetsku skupinu.
Kad je riječ o igračima koje će Goran Prpić, izbornik, dovesti u Zadar Igor Rajković, glasnogovornik Hrvatskog teniskog saveza, ističe da Zadrani mogu očekivati da će u ovom trenutku vidjeti sve najbolje hrvatske igrače, osim Ivana Ljubičića koji se oprostio od reprezentacije.
– Izbornik Prpić će momčad prijaviti sljedeći tjedan i tada ćemo moći sigurno reći tko će igrati. No, prema svim pokazateljima u Zadar će doći svi naši najbolji igrači, osim naravno Ljubičića – kaže Rajković dodajući da će obje reprezentacije biti smještene u hotelu “Kolovare”.
Hrvatska je protiv Brazila veliki favorit, ne samo zbog znatno boljih pozicija naših igrača na ATP ljestvici već i zbog odlične forme u kojoj igra Marin Čilić, koji je prije desetak dana u New Havenu osvojio svoj prvi ATP turnir. Ivo Karlović iako ove sezone ima oscilacija drži odlično 14. mjesto na ATP ljestvici, što mu je ranking karijere. Zanimljivo je da je Karlović ove sezone pobijedio Rogera Federera, a izgubio, primjerice od malo poznatog Slovenca Luke Gregorca. Ono što zabrinjava jesu Karlovićeve vrlo loše igre u mečevima koji se igraju u Hrvatskoj.
Posebna priča je Mario Ančić. Tek što se ozbiljnije vratio tenisu ponovno ga je pokosila bolest, pa je nakon Olimpijskih igara u Pekingu otkazao i US Open. Ančić je trenutačno na pripremama na Rogli i Brazil bi trebao dočekati spreman. Roko Karanušić ima iza sebe solidnu sezonu, a najveće dostignuće mu je četvrtfinale Umaga. Na US Openu zapeo je u drugom kolu. Na Davis cup rankingu iz travnja ove godine Hrvatska je peta, a Brazil 22. u konkurenciji 134 reprezentacije. Dovoljno argumenata da je Hrvatska u velikoj prednosti nad Brazilom.
Dvoboj s Brazilcima igrat će se na RuKort podlozi, na kojoj je igran i meč Hrvatska – Italija.
– Podloga je ista, ali trebala bi biti brža od one koja je bila u Dubrovniku. Na Višnjiku će podlogu postaviti uigrana ekipa kojoj je za taj posao dovoljan jedan dan – ističe Rajković.
 


Hrvati na ATP ljestvici
            14.       Ivo Karlović      1405
            24.       Marin Čilić        1145
            28.       Mario Ančić      1030
            43.       Ivan Ljubičić     870
            100.     Roko Karanušić           471
Brazilci na ATP
            82.       Marcos Daniel  537
            86.       Thomaz Bellucci           510
            137.     Thiago Alves    343
            141.     Franco Ferreiro           335
            194.     Andre Ghem    205


Ulaznice po 50 i 120 kuna
Poznate su i cijene ulaznica za dvoboje Hrvatske i Brazila. Tako će se po cijeni od 50 kuna dnevne ulaznice početi prodavati od ponedjeljka, 8. rujna u Arsenalu, TIC Turističke zajednice na Narodnom trgu te na blagajni na Višnjiku. Moći će se kupiti i paket ulaznica za sva tri dana po cijeni od 120 kuna. Inače, raspored Davis cup mečeva je: prvi dan (19. rujna) igraju se dva pojedinačna meča, u subotu (20. rujna) na rasporedu su parovi, a u nedjelju (21. rujna) ponovno dva pojedinačna meča.