Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Ostavka ili smjena načelnika Kaže Kolanovića

Autor: Velimir Brkić

02.09.2008. 22:00
Ostavka ili smjena načelnika Kaže Kolanovića

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Kao razlog ostavke Kolanović navodi narušeno zdravlje, no u isto vrijeme 9 od ukupno 13 vijećnika OV-a podnijelo je zahtjev za njegovom ostavkom, što znači da je smjena neizbježna
Nakon što je gotovo punih 12 godina bio načelnik Općine Privlaka Kažo Kolanović napušta mjesto prvog čovjeka naselja i općine na krajnjem sjeverozapadnom dijelu Zadarske. Iza Kolanovića su ostali brojni realizirani projekti, a odlazi dok su u tijeku ili pred početkom nekoliko projekata vezanih uz turizam  i infrastrukturu poput toliko željene zaobilaznice, izgradnje šetnica i završetka SC Sabunike te drugih kapitalnih ulaganja koja slijede pomorsku tradiciju ovoga mjesta kao što je projekt izgradnje marine vrijedne 24 milijuna kuna.
U svom posljednjem, trećem mandatu u lipnju 2005. godine istaknutog HDZ-ovca Kolanovića na mjesto načelnika ustoličuje koalicija HDZ-HSP sa sedam glasova, 5 HDZ i 2 HSP. Protiv su bila trojica vijećnika, Nenad Šarić, Zoran Glavan i Dalibor Mudre Glavan, dok su suzdržani ostali nezavisni Ivica Glavan Đobo i Robert Grbić.   
Prema neslužbenoj verziji Kolanović se samo osam mjeseci prije redovnih, neposrednih lokalnih izbora, povlači s funkcije načelnika na vlastiti zahtjev. Štoviše, službeno, protokolirano na općinskom protokolu, Kolanović je podnio svoj mandat na raspolaganje zbog osobnih razloga, narušenog zdravlja – dijabetesa. Na mjestu načelnika će ga u narednih osam mjeseci do redovnih lokalnih izbora naslijediti također HDZ-ovac izabran između dvoje kandidata s čijim se imenima zasad ne izlazi u javnost.
Međutim, gotovo istovremeno 9 od 13 vijećnika privlačkog Općinskog  vijeća službeno su putem općinskog protokola zatražili Kolanovićevu ostavku nezadovoljni radnjama u svezi devetogodišnje privlačke trakavice, 160.000 četvornih metara na Kulini na sjevernoj strani Privlake uz more, navodnom davanju suglasnosti za uknjižbu u nove zemljišne knjige te navodnom prodajom zemljišta dosadašnjeg vlasnika zagrebačke tvrtke Ro-Ro gradnja novom, zasad nepoznatom, vlasniku za što je isto navodno opterećeno za gotovo 50 milijuna kuna.
Podsjetimo, Općina Privlaka je radi utrška novčanih sredstava za izgradnju komunalne infrastrukture, sklopila ugovor 1999. godine s mješovitom hrvatsko-kanadskom tvrtkom Adria Zona d.d., sa sjedištem u Splitu, radi prodaje 160.000 četvornih metara općinskog zemljišta na Kulini. Čitav projekt tada je u Privlaci nazvan milenijskim poslom, a pored svega što je u sebi sadržavao, primjerice izgradnju čitavog niza komunalnih sadržaja, u općinsku blagajnu je trebao uprihoditi oko 1,3 milijuna eura. Trebalo je to biti apartmansko naselje po uzoru na Floridu, u kojem bi kupci bili umirovljeni Hrvati iz Kanade i SAD-a. Budući da, temeljem potpisanog ugovora, Adria Zona d.o.o. do sredine 2001. godine nije Općini isplatila 1,3 milijuna kuna, Općinsko vijeće je tada donijelo odluku da se raskine ugovor te da se zbog velikog interesa domaćih i stranih ulagača za to zemljište raspiše novi međunarodni natječaj.
Koncem 2001. godine Općina raspisuje novi natječaj za Kulinu i za najpovoljnijeg ponuđača izabire njemačkog investitora Beka Hospital. No, nakon što ni njemački investitori temeljem ugovora do 15. listopada 2002. godine za navedeno zemljište u općinsku blagajnu ne uplaćuju dogovorenih deset milijuna kuna, Općinsko vijeće postupa kao i u prvom slučaju. Poništava se ugovor i donosi se odluka za raspisivanje novog, trećeg natječaja.
I treći natječaj iz 2004. godine je završio neslavno te OV početkom 2005. godine donosi odluku o ponovnom izlasku u javni natječaj na koji se javljaju zagrebačka tvrtka Ro-Ro gradnja te izvjesni Marko Duilo iz Zagreba. Za četvrtog investitora prihvaćena je Ro-Ro gradnja, koja je za četvorni metar zemljišta uplatila 131 kunu te su za svih 160.000 četvornih metara zemljišta isplatili približno 22 milijuna kuna, dok se Duilo žalio i izgubio na zadarskom Općinskom sudu.
Konačno, posao sa zagrebačkom Ro-Ro gradnjom za određene općinske vijećnike počeo je biti sumnjiv jer se po internetu mimo potpisanog ugovora navodno vrtjela prodaja zemljišta nekom trećem kupcu po 73 eura za četvorni metar. Nagađalo se da i to da je stvarni kupac zemljišta na Kulini Hypo banka i da ga je opteretila s 39 milijuna kuna. Zagrebačka tvrtka Ro-Ro gradnja Općini Privlaka isplatila je 22 milijuna kuna preko Hypo banke.
Bilo kako bilo, Kažo Kolanović će se na vlastiti zahtjev ili zahtjevom devet vijećnika nakon 12 godina oprostiti od funkcije načelnika  Općine Privlaka.