Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Minhenski oftalmolog podučava zadarske liječnike

Autor: Teuta Babajko Jamičić

02.09.2009. 22:00
Minhenski oftalmolog podučava zadarske liječnike

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Ugledni svjetski dječji oftalmolog prof. dr. med. Klaus-Peter Boergen gost je tečaja trajne edukacije pod nazivom “Dijagnostički i terapijski postupci u strabologiji i dječjoj oftalmologiji, koji se do subote održava u Općoj bolnici Zadar. Tečaj trajne edukacije “Dijagnostički i terapijski postupci u strabologiji i dječjoj oftamologiji” započeo je u ponedjeljak na zadarskom Odjelu za oftalmologiju, uz podršku Hrvatskog oftalmološkog društva, a program uključuje stručna predavanja, radionice i operativni program s prijenosom uživo, odnosno live surgery.
Dr. Klaus-Peter Boergen, koji u Zadru boravi po prvi put i to kao gost tečaja trajne edukacije o strabologiji i dječjoj oftalmologiji, inače radi u radi u University eye clinic u Münchenu. U zadarsku Opću bolnicu, točnije Odjel za oftalmologiju, dr. Boergen stigao je preko Kršćanske misije za slijepe kako bi tijekom šestodnevnog tečaja prezentirao najnovija medicinska dostignuća u dječjoj oftalmologiji, prije svega liječnju strabizma, odnosno škiljavosti. Pojasnimo, strabizam je poremećaja položaja očiju i vidne funkcije kod kojega nije moguće obje vidne linije istodobno usmjeriti prema točki koja se fiksira.
Voditeljica Odjela za oftalmologiju dr. Suzana Kovačević, koja je predstavila dr. Boergena, istaknula su kako su zadarski liječnici počašćeni što imaju priliku surađivati s uglednim svjetskim stručnjakom. Dr. Boergen već je operirao troje zadarskih pacijenata, koji se uspješno oporavljaju, a do kraja tjedna njemačkog oftalmologa očekuje još nekoliko operativnih zahvata. Od strabizma u prosjeku boluje jedno od četvero djece, a neliječeni poremećaj rezultira i nizom ostalih, kako psihičkih, tako i fizičkih, poremećaja.
– Strabizam je sve učestaliji poremećaj današnjice. Kako sa sobom povlači niz psihičkih i fizičkih poremećaja, iznimno je važno da se strabizam tretira što ranije. U Zadru sam izveo tri operativna zahvata, riječ je o dvoje djece i jednoj odrasloj osobi, koji se uspješno oporavljaju na zadarskom Odjelu za oftalmologiju. Danas su na redu nove operacije, koje će vjerujem biti jednako uspješne, kaže dr. Klaus-Peter Boergen koji je zadarske oftalmologe ocijenio kao vrhunske stručnjake te pohvalio organizaciju rada na Odjelu za oftalmologiju u Zadru.
Uz pohvale za stručnost i organizaciju zadarskih liječnika, dr. Boergena oduševio je Zadar, gdje boravi po prvi put. Zadarske prirodne ljepote i bogata kulturno-povijesna baština njemačkog oftalmologa nisu ostavile ravnodušnim, zbog čega je dr. Boergen, izrazio želju za ponovnim, skorim dolaskom u Zadar.