Pripreme za Malu Gospu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
pag_kip
Alenka FESTINI
Čudotvorni kip Majke Božje od Staroga grada u Zbornoj crkvi u Pagu ostaje do blagdana Male Gospe 8. rujna

U uredu gradonačelnika Paga održan je sastanak u povodu organiziranja blagdana Male Gospe, a uz zamjenika gradonačelnika Tina Herendu, koji je vodio sastanak, bili su nazočni predstavnici Policijske postaje Pag, ambulante Pag, Komunalnog društva Pag, Paga II, DVD-a Pag, paškog Mjesnog odbora, Turističke zajednice i Centra za kulturu Pag.

Blagdan Male Gospe, spomendan Marijinog rođenja u Pagu štuje se kao i Velika Gospa, a u tim svetkovinama sudjeluje po nekoliko tisuća vjernika.

Zavjetna procesija se održava od 15. kolovoza 1855. godine, nakon što je u Pagu zaustavljena epidemija kolere. Čudotvorni kip Majke Božje od Staroga grada u Zbornoj crkvi u Pagu ostaje do blagdana Male Gospe 8. rujna, kada se opet u svečanoj procesiji vraća u crkvu Sv. Marije u Starom gradu. Dok se kip Majke Božje nalazi u Zbornoj crkvi vjernici se četiri puta dnevno okupljaju na molitvu krunice, mole se četiri otajstva: radosno, žalosno, slavno i otajstvo Svjetla. No, mnogi vjernici dolaze i izvan organiziranih liturgija kako bi se sami u tišini pomolili pred kipom Majke Božje.

Kako se radi o blagdanima štovanja Gospe, nebeske zaštitnice mnogih vjernika, gradska uprava smatra da su pripreme za blagdan Male Gospe nužne, prvenstveno radi sigurnosti i zadovoljstva vjernika.

 - Blagdan Velike Gospe je primjer kako se može učiniti puno. Dobili smo brojne komplimente ljudi. Svi ste dali svoj doprinos i to ćemo ponoviti i za blagdan Male Gospe, rekao je dogradonačelnik Herenda.

Tako će se i za Malu Gospu urediti cesta i okoliš uz put do Staroga grada kao i oko same crkve. Prije dolaska procesije ispred crkve će Centar za kulturu i Udruženje obrtnika postaviti štandove s raznim paškim delicijama kao što su baškotini, pandešpanj, fritule i ostalim slastice, a bit će pripremljene i dovoljne količine pića. Na red će paziti djelatnici Policijske uprave koji će osiguravati nesmetani prolazak procesije, ambulanta Pag osigurat će jedno vozilo Hitne pomoći s osobljem, komunalni redari i gradska tvrtka Pag II osiguravat će nesmetan prolaz vjernika uz gradski most. Organizatori očekuju da će procesija i obilježavanje blagdana Male Gospe proteći u najboljem mogućem redu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno