Subota, 30. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Pripreme za Malu Gospu

Autor:

02.09.2009. 22:00
Pripreme za Malu Gospu

Foto: Alenka FESTINI



Na red će paziti djelatnici Policijske uprave koji će osiguravati nesmetani prolazak procesije, ambulanta Pag osigurat će jedno vozilo Hitne pomoći s osobljem, komunalni redari i gradska tvrtka Pag II osiguravat će nesmetan prolaz vjernika uz gradski most


U uredu gradonačelnika Paga održan je sastanak u povodu organiziranja blagdana Male Gospe, a uz zamjenika gradonačelnika Tina Herendu, koji je vodio sastanak, bili su nazočni predstavnici Policijske postaje Pag, ambulante Pag, Komunalnog društva Pag, Paga II, DVD-a Pag, paškog Mjesnog odbora, Turističke zajednice i Centra za kulturu Pag.
Blagdan Male Gospe, spomendan Marijinog rođenja u Pagu štuje se kao i Velika Gospa, a u tim svetkovinama sudjeluje po nekoliko tisuća vjernika.
Zavjetna procesija se održava od 15. kolovoza 1855. godine, nakon što je u Pagu zaustavljena epidemija kolere. Čudotvorni kip Majke Božje od Staroga grada u Zbornoj crkvi u Pagu ostaje do blagdana Male Gospe 8. rujna, kada se opet u svečanoj procesiji vraća u crkvu Sv. Marije u Starom gradu. Dok se kip Majke Božje nalazi u Zbornoj crkvi vjernici se četiri puta dnevno okupljaju na molitvu krunice, mole se četiri otajstva: radosno, žalosno, slavno i otajstvo Svjetla. No, mnogi vjernici dolaze i izvan organiziranih liturgija kako bi se sami u tišini pomolili pred kipom Majke Božje.
Kako se radi o blagdanima štovanja Gospe, nebeske zaštitnice mnogih vjernika, gradska uprava smatra da su pripreme za blagdan Male Gospe nužne, prvenstveno radi sigurnosti i zadovoljstva vjernika.
 – Blagdan Velike Gospe je primjer kako se može učiniti puno. Dobili smo brojne komplimente ljudi. Svi ste dali svoj doprinos i to ćemo ponoviti i za blagdan Male Gospe, rekao je dogradonačelnik Herenda.
Tako će se i za Malu Gospu urediti cesta i okoliš uz put do Staroga grada kao i oko same crkve. Prije dolaska procesije ispred crkve će Centar za kulturu i Udruženje obrtnika postaviti štandove s raznim paškim delicijama kao što su baškotini, pandešpanj, fritule i ostalim slastice, a bit će pripremljene i dovoljne količine pića. Na red će paziti djelatnici Policijske uprave koji će osiguravati nesmetani prolazak procesije, ambulanta Pag osigurat će jedno vozilo Hitne pomoći s osobljem, komunalni redari i gradska tvrtka Pag II osiguravat će nesmetan prolaz vjernika uz gradski most. Organizatori očekuju da će procesija i obilježavanje blagdana Male Gospe proteći u najboljem mogućem redu.